mamaplus

Când își poate relua activitățile sportive un copil care a fost infectat cu COVID-19?

-
//
08.02.2022

Statisticile spun că mii de copii au trecut recent prin boala COVID-19. Fiecare părinte reacționează, la situația aceasta, în funcție de firea sa: "nu mai alerga căci iar vei răci", "gata cu văicărelile, de azi mergi iar la sală, la fotbal/baschet/judo, etc. Se ridică întrebarea când ar putea un copil să revină la joacă sau sporturi, fără restricții sau riscuri anticipabile. Mai multe informații ne oferă medicul pediatru Mihai Craiu.

Datorită contagiozității foarte mari a varianei Omicron, se infectează extrem de mulți copii în același timp și în acest fel sunt în creștere spitalizările pediatrice. Boala actuală este în general ușoară, virusul având o "predilecție" în a afecta mai mult căile aeriene superioare și mai puțin plămânii (comparativ cu Delta). Din acest motiv riscul individual de spitalizare este cu o treime până la 50% mai mic, pentru fiecare copil infectat.

Când merge la sport un copil după ce iese din izolare?

După forme asimptomatice sau foarte ușoare poate merge la activitățile sportive pe care le făcea înainte de COVID-19 la 72 ore de la dispariția totală a semnelor de boală, dacă nu a avut miocardită în cadrul bolii recente.

După forme medii (febră 4 zile sau mai mult asociată cu dureri musculare intense sau cu stare de rău prelungită) este necesar un consult medical și este utilă efectuarea unei electrocardiograme (EKG) pentru a decide dacă este copilul în siguranță la sport.

Semne de alarmă la acei copii care reiau sportul după COVID-19:

  • Palpitații intense
  • Dureri precordiale
  • Amețeală la eforturi minime
  • Leșin la sport
  • Dispnee (respirație grea) la eforturi minime, eforturi pe care le făcea copilul cu mare ușurință, anterior bolii.

Panica nu ajută la nimic iar privarea de sport și de mișcare nu reprezintă o soluție, acum în era obezității la copil. Pentru prevenirea excesului ponderal ca urmare a scutirii nejustificate de sport este necesară o evaluare medicală. Și EKG, după forme cu miocardită sau după episoade COVID-19 de severitate medie/mare, mai sugerează medicul pediatru Mihai Craiu.