Atunci când persoanele bolnave închid ochii noaptea, cancerul mamar se trezește și începe să se răspândească. Aceasta este descoperirea năucitoare făcută în cadrul unui studiu, publicat în Nature, care răstoarnă ipoteza că metastaza cancerului de sân are loc în același ritm non-stop. Rezultatul poate schimba în viitor modul în care medicii colectează probe de sânge de la persoanele cu cancer, spun cercetătorii.

Cercetătorii au dat peste acest subiect pentru prima dată atunci când au observat o diferență inexplicabilă în numărul de celule tumorale circulante din probele analizate în diferite momente ale zilei.

Un experiment pe șoareci

Șoarecii care păreau să aibă un număr mult mai mare de celule canceroase circulante decât oamenii au oferit un alt indiciu: șoarecii dorm în timpul zilei, când se prelevează cel mai adesea probe de sânge. Pentru a investiga ce se întâmplă, cercetătorii elvețieni au studiat 30 de femei cu cancer de sân (21 de pacienți cu cancer de sân precoce care nu au metastazat și nouă pacienți cu boală metastatică în stadiul IV).

Ei au descoperit „un model izbitor și neașteptat”: cele mai multe celule tumorale circulante (78,3%) au fost găsite în probe de sânge care au fost prelevate noaptea, în timp ce o cantitate mult mai mică a fost găsită în probele din timpul zilei. Atunci când cercetătorii le-au injectat șoarecilor celule de cancer mamar și au luat probe de sânge în timpul zilei, au găsit același rezultat.

Celulele tumorale circulante au fost mult mai mari atunci când șoarecele era în repaus.

Interesant este că celulele canceroase colectate în timpul perioadei de repaus au fost „foarte predispuse la metastazare, în timp ce celulele tumorale circulante generate în timpul fazei active sunt lipsite de capacitatea metastatică”, au spus cercetătorii.

Analiza genetică a arătat că celulele tumorale prelevate de la șoareci și oameni aflați în repaus și-au reglat expresia genelor mitotice. Acest lucru le face mai bune la metastazare, deoarece genele mitotice controlează diviziunea celulară. Cercetătorii au efectuat experimente în care le-au provocat unor șoareci jet lag schimbând rutina lumină-întuneric. Confruntarea cu ritmul circadian a dus la o scădere masivă a concentrației de celule tumorale circulante la șoareci.

În căutare de noi tratamente

Într-un alt experiment, cercetătorii vrut să testeze dacă administrându-le șoarecilor hormoni similari cu cei găsiți în organism atunci când ei sunt treji va afecta numărul de celule tumorale circulante atunci când șoarecele este în repaus. Ei le-au injectat șoarecilor testosteron, insulină (un hormon care face posibilă transformarea zahărului în energie) și dexametazonă (o substanță chimică sintetică care acționează precum cortizolul, hormonul stresului).

Cercetătorii au descoperit o „reducere vizibilă” a numărului de celule tumorale circulante dintr-o probă de sânge prelevată în perioada de repaus (când cancerul mamar ar fi în mod normal cel mai agresiv).

„Cercetarea noastră arată că evacuarea celulelor canceroase circulante din tumoarea originală este controlată de hormoni precum melatonina, care ne determină ritmurile zilei și nopții”, spune Zoi Diamantopoulou, prim autor al studiului și cercetător în oncologie moleculară la ETH Zurich.