Cafeaua este, probabil, una dintre cele mai preferate băuturi din lume. În pofida proprietăților sale energizante și a gustului irepetabil, se pare că această băutură ne poate influența negativ creierul. Potrivit unui studiu realizat recent, la Universitatea Basel, cafeaua consumată în exces ar putea să ducă la diminuarea substanței cenușii și drept urmare, la scăderea coeficientului de inteligență.

La această concluzie au ajuns câțiva cercetători elvețieni de la Universitatea Basel care au realizat un studiu în acest sens.

La experiemnt au participat 20 de persoane tinere și sănătoase – care obișnuiau să consume zilnic cafea. Voluntarii au fost rugați să ia, timp de 10 zile, capsule cu cafeină și să nu mai bea cafea pe parcursul experimentului. La sfârșitul studiului, ei au făcut IRM cerebral.

În următoarele 10 zile, participanții au luat din nou capsule, dar de data aceasta placebo, fără să știe aceste lucru. La finalul perioadei, li s-a făcut, din nou, IRM cerebral.
În ambele experimente, savanții au monitorizat calitatea somnului participanților, prin înregistrarea activității electrice cerebrale (electroencefalogramă – EEG).

Materia cenușie a cafegiilor își pierde din volum
Comparația datelor obținute în urma experimentului a indicat faptul că profunzimea somnului participanților a fost aceeași, indiferent dacă luaseră capsule cu cafeină sau placebo. În schimb, oamenii de știință au observat o diferență considerabilă în materia cenușie.

Astfel, potrivit dr. Carolin Reichert, autoarea studiului publicat recent în jurnalul Cerebral Cortex, după ce voluntarii au luat timp de 10 zile capsule placebo și s-au abținut de la cafeină, materia cenușie a fost mai pronunțată, într-un volum mai mare, decât în perioada în care luaseră capsule cu cafeină. Diferența a fost semnificativă, mai ales la nivelul hipocampusului, o regiune din creier care controlează memoria, învățarea și echilibrul.

„Rezultatele noastre nu înseamnă neapărat că acest consum de cafeină are un impact negativ asupra creierului. Dar consumul zilnic al acestei substanțe afectează evident aparatul nostru cognitiv, ceea ce ar trebui să dea naștere unor studii ulterioare.”, spune Reichert.

Altfel spus, indirect, consumul excesiv de cafea diminuează substanța cenușie. Dacă însă optăm pentru cafeaua fără cafeină, creierul nu va avea de suferit, ce-i drept nici noi nu ne vom simți la fel de energici.

Conform specialiștilor însă, acets proces nu este unul ireversibil și materia cenușie se poate „regenera”. În sensul în care dacă ne abținem de la cafea o perioadă, ne putem „reface” IQ-ul.

Tu câte cafele pe zi bei și cât de mult crezi că te influențează?