mamaplus

Boala periculoasă care apare la femeile care nu au copii sau au născut după 30 de ani

-
//
05.04.2022

Pe măsură ce înaintăm în vârstă prezentăm un risc mai mare de a ne îmbolnăvi. Potrivit medicului oncolog Șerban Negru, toate femeile sunt predispuse să dezvolte cancer mamar, pe măsură ce avansează în vârstă. Cel mai agresiv tip de cancer este cel triplu negativ. Există o statistică care spune că riscul de cancer mamar se dublează la fiecare decadă de viață, până la menopauză și în continuare crește și după aceea. Există o categorie mai frecvent afectată și anume femeile care nu au născut sau cele care au născut după 30 de ani.

Așadar, ce este cancerul de sân triplu negativ? Majoritatea cancerelor mamare au receptori hormonali. Atunci răspund la hormono-terapie și sunt mai controlabile din acest punct de vedere. Din păcate, o proporție de 10-15% din cancerele mamare sunt definite ca triplu negative, adică nu au niciun receptor hormonal și aici vorbim de receptorii de estrogen și progesteron și al treilea receptor care lipsește este HER2, care definește o subcategorie de cancere mamare, cele care răspund la un tratament împotriva acestui tip de receptor.

”Cancerul de sân, ca să îi dăm o explicație simplă, este o definiție prin excludere, adică acele cancere care nu au anumite caracteristici. Receptorii de estrogen și progesteron sunt cei care dictează sensibilitatea la hormonoterapie. În momentul în care nu ai astfel de receptori, nu poți să folosești hormonoterapia.  Dintre toate cancerele de sân, cel triplu negativ este cel mai agresiv, cel mai greu de controlat, cel mai greu de tratat.”, susține dr. Șerban Negru.

Chiar dacă simți că ești sănătoasă și nu ai nicio problemă de sănătate, fă un screening mamar. Screening-ul poate ajuta la depistarea precoce a cancerului de sân, când boala este mai ușor de tratat. Prin screening înțelegem evaluarea proactivă a țesutului mamar, înainte de apariția semnelor sau simptomelor specifice bolii.