mamaplus

Bărbații se spală mai rar pe mâini decât femeile, susțin câteva studii științifice

0
//
03.04.2020

Spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă timp de 20 de secunde – alături de izolare și distanțarea socială - este cea mai bună armă pe care o avem împotriva noului coronavirus. Cu toate acestea, există o diferență mare când vine vorba de acest obicei esențial de igienă personală: femeile stau mult mai bine decât bărbații la capitolul spălatului pe mâini.

Un studiu mai mare, publicat în 2009, care a folosit mai multe metode de înaltă tehnologie, a indicat această tendință. Prin utilizarea dispozitivelor wireless pentru a înregistra câte persoane au intrat în toaletă și au folosit pompele dozatoarelor de săpun, cercetătorii au putut colecta date despre aproape 200.000 de utilizatori ai unei toalete, pe o perioadă de trei luni.

S-a constatat că doar 31% dintre bărbați și 65% dintre femei și-au spălat mâinile cu săpun. "Este un decalaj mare - în mod clar de două ori mai multe femei decât bărbați s-au spălat pe mâini", a spus Susan Michie, profesoară de Psihologie a Sănătății și director la Centrul pentru Schimbarea Comportamentului din cadrul University College London.

"O observație interesantă este că oamenii erau mai predispuși să se spele pe mâini cu cât erau înconjurați de mai multe persoane în toaletă", a specificat autoarea studiului.

De-a lungul timpului, au fost publicate mai multe studii pe această temă, iar cercetările din zeci de țări diferite au arătat că femeile sunt mai predispuse decât bărbații să practice un comportament de protecție precum spălarea mâinilor, purtarea măștii și curățarea suprafețelor în contextul unei epidemii.

Doamnele și domnișoarele se spală mai des, folosesc săpun și își freacă mâinile pentru o perioadă mai lungă de timp decât bărbații după ce folosesc toaleta. Cu toate acestea, un număr surprinzător de mare de oameni, indiferent de gen, nu se spală deloc pe mâini, susțin cercetătorii.

Carl Borchgrevink, directorul Scolii de Ospitalitate din cadrul Michigan State University, spune: "Dacă sunteți într-o toaletă de aeroport și vă întreabă cineva dacă v-ați spălat pe mâini, ce veți spune? Normal că o să susțineți că ați făcut-o, chiar dacă nu este adevărat".

Puțini oameni se spală corect pe mâini

Aproximativ 15% dintre bărbați nu s-au spălat deloc pe mâini după ce au ieșit din toaletă, comparativ cu 7% dintre femei. Când s-au spălat pe mâini, doar 50% dintre bărbați au folosit săpun, comparativ cu 78% dintre femei. În general, doar 5% dintre persoanele care au folosit baia și-au spălat mâinile suficient de mult timp pentru a ucide germenii.

De ce există un decalaj de gen?

S-au făcut mult mai puține cercetări cu privire la motivul pentru care există un astfel de decalaj între sexe când vine vorba de spălarea mâinilor. Susan Michie crede că este, probabil, un comportament social programat, nu genetic. "Femeile sunt mai preocupate de îngrijire decât bărbații - a copiilor, îngrijirea gospodăriei, îngrijirea personală", a spus ea.

În mod similar, Borchgrevink a sugerat că bărbații se cred prea "duri" pentru a se teme de germeni: "Am vorbit cu unii și ne-au răspuns indignați că sunt curați și nu trebuie să se mai spele pe mâini. Aveau un sentiment de invincibilitate."