mamaplus

Avertisment: serul Johnson & Johnson poate crește riscul apariției unei afecțiuni neurologice rare

-
//
13.07.2021

Administrația pentru alimente și medicamente a SUA (FDA) vrea să includă ca avertisment în prospectul vaccinului anti-COVID de la Johnson & Johnson că serul poate crește riscul apariției unei afecțiuni neurologice rare, cunoscute sub numele de sindrom Guillain-Barré, potrivit New York Times.

Riscurile de a dezvolta afecțiunea sunt scăzute, însă autoritățile de reglementare au constat că acestea par a fi de trei până la cinci ori mai mari în rândul beneficiarilor vaccinului Johnson & Johnson decât în rândul populației din Statele Unite în general. Potrivit oficialilor federali, aproximativ 100 de cazuri suspecte de boală

Guillain-Barré au apărut în rândul persoanelor care s-au vaccinat cu Johnson & Johnson. Cazurile au fost identificate printr-un sistem federal de monitorizare bazat pe pacienți și furnizorii de servicii medicale pentru a raporta efectele adverse ale vaccinurilor, însă rapoartele sunt considerate preliminare. Informațiile preluate din bazele de date au indicat faptul că simptomele Guillain-Barré s-au dezvoltat în decurs de aproximativ trei săptămâni de la vaccinare.

De asemenea, majoritatea persoanelor care au dezvoltat afecțiunea se recuperează, iar experții încurajează oamenii să se vaccineze. Datele colectate până acum de FDA au sugerat că beneficiile vaccinului continuă să depășească cu mult riscurile.

Sindromul Guillain-Barre determină sistemul imunitar să atace nervii. Primele simptome includ slăbiciune și furnicături la nivelul extremităților. Simptomele pot progresa rapid și în cele din urmă paraliza întregul corp. În cazurile severe, boala se prezintă ca o urgenţă medicală pune viața în pericol.