Mulți parteneri sexuali = risc de cancer. A avea 10 sau mai mulți parteneri sexuali pe parcursul unei vieți este legat de un risc crescut de a fi diagnosticat cu cancer, potrivit unei noi cercetări publicate în revista BMJ Sexual & Reproductive Health.

Cu toate acestea, nu este la fel de simplu ca „mai mult sex = mai mult cancer” – este o conexiune haznoasă și complexă, care are nevoie de explorare suplimentară pentru a clarifica, așa că rămâneți la curent înainte de a sări la orice concluzii.

Studiul realizat de Universitatea Ruskin din Marea Britanie a constatat că bărbații care au raportat că au avut 10 sau mai mulți parteneri sexuali în viața lor aveau un procent de 69 la sută mai mult să aibă un diagnostic de cancer, în timp ce femeile cu 10 sau mai mulți parteneri sexuali au 91 procente mai mari de a dezvolta cancer. În ciuda acestui fapt, nu a existat nicio legătură între numărul partenerilor sexuali și sănătatea lor generală și nici riscul lor de boli cardiace sau accident vascular cerebral.

Cercetătorii au analizat un set de date de 2.537 de bărbați și 3.185 de femei care au participat la Studiul longitudinal englezesc de îmbătrânire, un studiu reprezentativ la nivel național al adulților de peste 50 de ani din Anglia. De asemenea, au controlat o serie de factori demografici și de sănătate, cum ar fi vârsta, etnia, statutul parteneriatului, statutul socioeconomic, statutul de fumat, aportul de alcool, activitatea fizică și simptomele depresive.

Aproximativ 28,5 la sută dintre bărbați au declarat că au avut 0 sau 1 parteneri sexuali până în prezent, 29 la sută au spus că au avut 2 până la 4, 20 la sută au spus 5-9, iar 22 la sută au raportat 10 sau mai mult. Pentru femei, sub 41 la sută au raportat 0 sau 1 parteneri sexuali, 35,5 la sută au spus 2 până la 4, sub 16 la sută au raportat între 5 și 9 parteneri, iar puțin sub 8 la sută au raportat 10 sau mai mulți.

Cercetarea a fost un studiu observațional și nu a avut în vedere în mod special să explice această legătură între mai mulți parteneri sexuali și riscul de cancer. Cu toate acestea, ei sugerează că infecțiile cu transmitere sexuală ar putea fi legătura. De exemplu, papilomavirusul uman (HPV) este responsabil pentru aproximativ o treime din toate tipurile de cancer cauzate de o infecție, contribuind la cancerul de col uterin și cancerul de penis, precum și cancerul gurii, gâtului și anusului. De asemenea, hepatita cronică B și C pot crește riscul de cancer la ficat.

Risc crescut de ITS

În timp ce o creștere a numărului de parteneri sexuali este în general legată de un risc crescut de ITS, există o mulțime de alți factori care ar putea afecta riscul unei persoane de a fi infectată cu ITS.

Important, autorii studiului recunosc o serie de avertismente și limitări ale cercetării. În primul rând, studiul nu a analizat tipurile specifice de participanți la cancer raportați. În al doilea rând, este de remarcat faptul că persoanele cu un număr mai mare de parteneri sexuali au avut, de asemenea, tendința de a trăi și de a se comporta diferit față de cei cu un număr mai mic: aveau mai multe șanse să fumeze și să bea frecvent, dar aveau, de asemenea, mai multe șanse de a face exerciții fizice. În cele din urmă, nu este posibil să spunem de ce femeile par să aibă un risc mai mare de cancer dacă au peste 10 parteneri sexuali în comparație cu bărbații.