Ai auzit probabil de mai multe ori despre asocierile interzise dintre anumite alimente și medicamente. Interacțiunea dintre ele poate afecta activitatea unui medicament sau a suplimentului alimentar, atunci când acestea sunt administrate în același timp.
Sucul de grepfrut - blochează enzimele care metabolizează anumite tipuri de medicamente, cum ar fi cele anti-colesterol. Faptul că substanţa activă nu mai poate fi „procesată” duce la acumularea ei în sânge, ceea ce poate fi sursă de efecte secundare nedorite.
Alcoolul - poate avea efecte nedorite asupra analgezicelor. Dacă iei în mod regulat pilule anti-durere şi dacă bei mai mult de 3 pahare „alcoolizate” pe zi, ai şanse mari să-ţi distrugi ficatul. De asemenea, aspirina sau ibuprofenul în combinaţie cu alcool pot duce la ulcer şi alte probleme stomacale.
Cafeaua - dacă suferi de astm bronşic şi faci tratament cu Salbutamol, e bine să te abţii de la consumul de cafea. Aceasta creşte riscurile de apariţie ale unor efecte secundare precum nervozitate sau tahicardie.
Soia - dacă suferi de hipotiroidie şi urmezi tratament cu Euthyrox, consultă-ţi doctorul dacă obişnuieşti să consumi făină de soia, nuci şi alimente bogate în fibre: s-ar putea ca specialistul să-ţi schimbe doza de medicament.
Sursa