mamaplus

Apariția herpesului bucal poate fi cauzată de purtarea măștii de protecție?

0
//
10.09.2020

Unul dintre efectele purtării zi de zi a măștii de protecție poate fi și apariția herpesului. În acest caz este vorba despre herpesul oral, care include fața și gura. De aceea este foate important este să știm ce este herpesul, cum se manifestă și, mai ales cum pot fi tratate simptomele care pot fi extrem de supărătoare.

Herpes simplex este o boală virală cauzată de virusul herpes simplex. Odată pătruns un virus herpes simplex în organism, el va rămâne în corp toată viața, la nivelul corpului celulelor nervoase, călătorind periodic în fazele de acutizare a infecției de-a lungul nervilor senzoriali, până la nivelul pielii, generând dureri ascuțite, prurit (mâncărimi), disconfort puternic. La nivelul pielii, se produce leziunea binecunoscută, cu edem și vezicule proeminente, pline cu lichid, extrem de contagioase. Bubițele de herpes apar pe buze sau chiar pe vârful nasului, de unde se pot răspândi, ajungând în final la ochi.

Factori favorizanți

Multe persoane infectate, în prealabil, cu herpes se pot confrunta cu apariția leziunilor supărătoare, la nivelul gurii pe fondul slăbirii sistemului imunitar, când organismul este atacat de virusuri din zona respiratorie.

Acutizarea este favorizată și de stres, scăderea imunității, dar și de traumatizarea zonei afectate: lucru care se poate întâmpla și din cauza purtării timp îndelungat a măștilor de protecție, care, de cele mai multe ori nu sunt schimbate la timp sau nu sunt din materiale foarte prietenoase cu pielea.

Soluții

  • O primă măsură de stopare a replicării virale și reducerii severității exploziei herpetice încă de la primele senzații de usturime sau mâncărime, care anunță reactivarea infecției cu virus herpes simplex este aplicarea unui produs pe bază de plante cu efect local de calmare și regenerare a tegumentelor și mucoaselor.
  • Se pot administra vitaminele din complexul B și vitamina C, pentru stimularea imunității; se consideră că vitamina C ar avea un efect antiviral puternic, iar vitaminele din grupul B ajută în reducerea inflamației fibrelor nervoase infestate de virsului herpetic.
  • Leziunile și simptomele herpesului oral dispar complet, de obicei, în două-trei săptămâni, fără a rămâne vreo cicatrice. Cu toate acestea, manifestările pot reapare în situații stresante.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, măștile de protecție medicale trebuie schimbate o dată la 4 ore sau când se umezesc/deteriorează. Respectă această regulă, inclusiv pentru a te proteja de COVID-19 sau alte viroze și pentru a preveni apariția herpesului bucal.