Apa foarte bine filtrată și curată nu expiră, dar recipientele din plastic în care o cumperi au termen de valabilitate. Iată de ce trebuie să ții cont de termenul de valabilitate înscris pe sticlele cu apă!
Folosim tot mai des apa îmbuteliată și cumpărăm cantități mari, mai ales dacă locuim la bloc și nu avem un filtru suplimentar montat la rețeaua de apă potabilă. Cu toate acestea, trebuie să fim atenți la termenul de valabilitate trecut pe sticlele cu apă!
Vestea bună este că valabilitatea lor este una foarte îndelungată, iar apa rămâne bună de băut câțiva ani, dacă sticlele sunt păstrate în condiții igienice adecvate, dacă stau într-un spațiu rece, ferit de soare.
Sticlele cu apă și pericolele din plastic
Ideal ar fi să consumăm apă îmbuteliată în sticle din sticlă, dar prețul lor a crescut și sunt mai puțin practice. Ca atare, cumpărăm cu toții sticle din plastic cu apă minerală sau apă plată. Dar plasticul, oricât de sigur ar fi produs, conține tot felul de chimicale care pot ajunge în apă dacă sticlele stau la temperaturi ridicate.
Cel mai mare pericol este când sticla ta cu apă rămâne în mașina încinsă câteva ore și începe pur și simplu „să fiarbă”. În aceste condiții, anumite substanțe din recipientul de plastic precum BPA (bisfenol A) pot difuza în apă, iar astfel de substanțe prezintă un risc ridicat de a favoriza apariția cancerului.
De asemenea, pericole apar și când apa îmbuteliată este transportată și ținută vara în camioane mai multe zile până ajunge în spațiile frigorifice din supermarketuri.
De ce trebuie să ții cont de termenul de valabilitate:
Pe viitor, uită-te cu atenție la termenul de expirare înscris pe sticlele cu apă. Dacă acesta a trecut deja, ar trebui să fii circumspectă și să eviți produsul respectiv. Apa nu expiră, dar compușii chimici din sticla de plastic pot ajunge în apă, îi schimbă gustul și reprezintă un pericol pentru sănătate.
Trebuie să mai știi că majoritatea companiilor care îmbuteliază apa pun un termen de valabilitate de doi ani, care este totuși stabilit arbitrar. Dacă deschizi o sticlă de apă și are un miros neplăcut, ciudat, ușor chimic, ar fi bine să o arunci, chiar dacă ea este încă valabilă.