Potrivit unui nou studiu, antibioticele pot reduce eficacitatea vaccinurilor la copii și bebeluși. Așa cum bine știm, vaccinurile sunt esențiale pentru protejarea și prevenția bolilor grave la bebeluși. Noul studiu arată că bebelușii și copiii mici cărora le-au fost administrate anterior antibiotice pot avea un răspuns imunitar mai slab la vaccinurile de rutină din primii ani de viață. Acesta este primul studiu de acest gen care sugerează că antibioticele ar putea interfera cu eficacitatea vaccinurilor.

Vaccinurile au funcționat întotdeauna prin declanșarea unui răspuns imun la o anumită boală, însă răspunsul imun diferă de la copil la copil.

Studiul a cuprins 560 de bebeluși și copii mici cu vârste cuprinse între 6 luni și 12 ani, cărora li s-au prelevat probe de sânge, care au fost folosite pentru a verifica anticorpii la patru dintre vaccinurile de rutină. La 61% dintre copiii li s-au administrat anterior antibiotice.

Când cercetătorii au verificat și analizele bebelușilor care au primit un tratament cu antibiotic anterior, au descoperit că puțin peste 20% dintre aceștia au avut un răspuns imun puternic la unul dintre vaccinuri.

Acest lucru nu înseamnă că vaccinurile nu au funcționat la acești copii, dar imunitatea lor nu a fost la fel de puternică precum cea a bebelușilor și copiilor mici cărora nu li s-au administrat niciodată antibiotice.