Consumul susținut de antibiotice pentru o perioadă de timp mai lungă poate duce la o creştere a riscului de îmbolnăvire de cancer al colonului într-un interval de timp de cinci până la 10 ani după aceea, conform unui nou studiu realizat pe mai mult de 40.000 de cazuri de cancer în Suedia, transmite Live Science.

Studii anterioare au arătat că antibioticele pot provoca modificări de durată ale microbiomului, comunitatea de microbi care trăiesc simbiont în tractul digestiv, iar aceste modificări pot favoriza apariția cancerului de colon. De această dată, în cel mai mare studiu epidemiologic pentru explorarea acestei legături, cercetătorii au ajuns la concluzia că riscul ridicat ar putea fi specific cancerelor din aşa-numitul colon proximal, partea colonului care se conectează la intestinul subțire şi porneşte din partea inferior-dreaptă a abdomenului.

“Este foarte clar, atunci când ne uităm la date, că este limitat la colonul proximal sau colonul din partea dreaptă”, a declarat coordonatorul acestui studiu, Sophia Harlid, specialistă în oncologie de la Universitatea Umea din Suedia. Riscul de cancer legat de consumul de antibiotice este mai mare în partea de început a colonului proximal, denumit colon ascendent, “care se extinde din zona inferioară spre cea superioară-dreaptă a abdomenului”.

Persoanele care au luat antibiotice pentru mai mult de șase luni se confruntă cu cel mai ridicat risc oncologic în colonul ascendent, cu 17% mai mare prin comparaţie cu persoanele care nu au luat deloc antibiotice, conform cercetării, publicată la începutul lunii septembrie în Journal of the National Cancer Institute.

Chiar şi curele scurte de antibiotice sunt asociate unei creşteri a riscului de cancer de colon

Deşi mult mai mic decât în cazul persoanelor care au luat antibiotice timp de mai multe luni, riscul este inevitabil și în cazul celor care administreaza antibiotice perioade mai scurte de timp. Aceste date oferă un motiv în plus de prudență înainte de prescrierea antibioticelor, în afara problemei bacteriilor rezistente la aceste substanțe.

 “Suntem de părere că problema este distrugerea echilibrului microbiomului şi astfel unele bacterii infecțioase, precum Escherichia coli sau Klebsiella pneumoniae ajung să câştige proeminență, pe când în mod normal sunt ținute sub control de alți microbi”, susține Dr. Cynthia Sears, coordonatoarea studiului britanic.

Cum are loc întregul proces?

Acest lucru poate duce la apariția inflamației în colon, generând substanțe chimice reactive care pot afecta ADN-ul şi pot genera tumori. În plus, căptuşeala internă a intestinului poate deveni mai permeabilă, fapt care le permite bacteriilor să se infiltreze în pereții colonului, alături de nişte structuri care poartă denumirea de biofilm. Studiile au sugerat că aproape toate cazurile de cancer al colonului ascendent, aproape 90%, sunt asociate cu aceste biofilme.

Colonul proximal ar putea fi mai vulnerabil la aceste schimbări pentru că în el ajung cea mai mare parte a antibioticelor din intestinul subțire. Apoi, pe măsură ce aceste medicamente se deplasează prin colon, moleculele lor se descompun constant. Acest mecanism trebuie studiat în continuare, dar deocamdată, noul studiu întăreşte ipoteza că există o legătură între antibiotice şi cancerul de colon, a mai adăugat ea.