Infecția streptococică este una dintre cele mai frecvente infecții respiratorii la copii. Aceasta poate fi ACUTĂ sau CRONICĂ.

Streptococul beta-hemolitic A (SBHA) se depistează în 10-15% din cazurile de amigdalite acute la copiii sub 5 ani și în 20–37% de cazuri la copiii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani.

Acutizările frecvente ale amigdalitei cronice cu inflamația purulentă a amigdalelor în 70% sunt cauzate de SBHA.

CARE ESTE PERICOLUL?

Unele proteine ​​ale streptococului au o structură foarte asemănătoare cu proteinele celulelor inimii, rinichilor și articulațiilor. Drept urmare, sistemul imunitar nu poate distinge o proteină străină de cea proprie și începe să producă anticorpi care atacă nu numai infecția, ci și țesuturile normale ale inimii, rinichilor și articulațiilor. Din acest motiv, la 1-2-4 săptămâni după o angină cauzată de streptococul beta-hemolitic, acești copii pot dezvolta așa-numita „febră reumatică acută” cu afectarea articulațiilor și a inimii și / sau GLOMERULONEFRITĂ POSTSTREPTOCOCICĂ ACUTĂ.

Am discutat despre febra reumatică acută într-un articol anterior.

Acum să vorbim despre o altă complicație severă a amigdalitei streptococice - GLOMERULONEFRITA ACUTĂ.

mamaplus

GA este o afecțiune renală în care rinichii își pierd funcția de curățare și eliminare a substanțelor dăunătoare din organism. Imaginați-vă o sită cu pori foarte mici care sunt înfundați cu masă lipicioasă. Lichidul nu trece printr-o astfel de sită. GA poate duce la insuficiență renală care necesită hemodializă sau transplant de rinichi. Astăzi, GA ocupă locul 2 printre cauzele transplantului renal la copiii sub 12 ani.

CUM POȚI SUSPECTA GLOMERULONEFRITA ACUTĂ:

Dacă observați că, la câteva săptămâni după ce a suferit o faringită, copilul prezintă următoarele simptome:

  • Există edem al feței, umflarea pleoapelor sau într-o altă zonă a corpului ori copilul urinează rar;
  • Urina a dobândit o culoare roșie închisă (vișinie);
  • Alte simptome pot include febră (doar 30% din cazuri), slăbiciune, frisoane, dureri de cap severe.
mamaplus

DACĂ OBSERVAȚI ACESTE SIMPTOME, IMEDIAT CONTACTAȚI  MEDICUL!

TRATAMENTUL glomerulonefritei acute este complicat, costisitor și de durată. Funcția renală nu este întotdeauna restabilită, iar în unele cazuri boala devine cronică și progresează spre insuficiență renală la vârsta adultă (25-40 de ani).

PREVENIREA glomerulonefritei la copii se bazează pe diagnosticul la timp și pe tratamentul adecvat al infecției streptococice.

Pentru detectarea rapidă și precisă a SBHA puteți utiliza No-step Strep A. Acesta este un test rapid unic în lume care vă permite să detectați SBHA în gât în doar ​​5 minute! Este foarte ușor de utilizat și nu necesită o pregătire specială. Testul poate fi efectuat în cabinetul medicului și chiar independent la domiciliu (orice mamă îl poate face copilului și să informeze medicul despre rezultat).

mamaplus

BENEFICIILE testului expres No-step Strep A:

  • Rezultat imediat - 5 minute;
  • Sensibilitate - 98%;
  • Acuratețe diagnostică - 99,1%;
  • Individual (se vinde 1 test în cutie separată);
  • Simplu de efectuat;
  • Are tot necesarul în set (inclusiv bețisorul cu tamponaș steril).

Și cel mai important: testul rapid No-step Strep A va permite medicului să indice tratamentul corect pentru evitarea complicațiilor severe.

Testul No-Step Strep A, produs în Israel conform celor mai înalte standarde de calitate din lume, este exportat în peste 40 de țări. De asemenea, testul a fost supus testărilor clinice și de laborator, posedă toate certificatele internaționale de calitate, iar acum este înregistrat și în Republica Moldova.

DE REȚINUT: DUPĂ EFECTUAREA TESTULUI TREBUIE NEAPĂRAT SĂ INFORMAȚI MEDICUL DESPRE REZULTAT! EVITAȚI AUTOTRATAMENTUL!

Testul expres la Streptococul ß-hemolitic No-Step Strep A este disponibil în farmaciile din Republica Moldova: Orient, Farmacia Familiei, Apoteka.

Mai multe informații găsiți AICI