mamaplus

Amețeala poate indica două urgențe medicale. Recomandările unui medic neurochirurg

-
//
14.07.2022

Amețeala este un simptom care poate arăta suferința unui vas de sânge din cutia craniană. Vorbim de vase vitale, care alimentează creierul, dar și de vase infime, care irigă urechea internă. Amețeală, instabilitate, nesiguranța la mers - toate aceste simptome apărute brusc. Creierul este vascularizat prin patru magistrale importante - două artere carotide şi două artere vertebrale. Depuneri periculoase apar frecvent la bifurcația arterei carotide.

 „Aceasta bifurcație e o zonă supusă leziunilor date de fluxul sanguin permanent, vreme de o viață alimentează creierul, produce mici leziuni pe tunica intimă a arterei carotide.”, susține Corneliu Toader, medic primar neurochirurg.

Pe aceste leziuni se lipesc celulele sanguine numite trombocite. Dar şi colesterolul, care circulă în sânge. Depunerile determină accidentul vascular cerebral ischemic. În primele trei ore de la apariția simptomelor, un simplu tratament injectabil poate rezolva problema. Trec cele trei ore?

 „Există două opțiuni de tratament, fie deschiderea arterei carotide şi curățarea plăcii de aterom, fie o posibilitate endovasculară de plasare a unui sistem din titan poate să restabilească circulația.”, a mai adăugat neurochirurgul.

Doar amețeală, fără instabilitate, puteți să mergeți singur - posibil ca în urechea internă, de data aceasta, un mic vas de sânge să sufere.

 „Pot să am fâșâială, țiuit, dar pot să am şi amețeală. Dacă am o problemă în vasele mici, doar în zona asta am o surditate brusc instalată. Brusc m-am trezit că nu mai aud cu o ureche.”, afirmă Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL.

Şi aceasta e o urgență medicală. Medicul ORL restabileşte circulația, dacă veniți la timp. Apoi egalizează, prin exerciții, urechea internă.