Temerile în ceea ce privește infecția cu COVID-19 în rândul copiilor din Statele Unite s-a propagat și în alte țări, multe dintre ele pregătindu-se pentru începerea unui nou an școlar. Statele Unite au văzut o creștere exponențială a cazurilor în rândul copiilor, nivel atins doar la începutul primul val, din iarna trecută. De la începutul pandemiei, și până la sfârșitul săptămânii trecute, au fost înregistrate în total 180.000 de cazuri de infectări la copii, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. 

Reîntoarcerea la școală, tulpina Delta, și apropierea iernii îi fac pe oficiali să se teamă că situația s-ar putea înrăutăți. Administrația pentru Alimente și Medicamente a SUA (FDA) a acordat autorizarea completă a vaccinului Pfizer-BioNTech pentru cei cu vârsta minimă de 16 ani și peste. Se așteaptă aprobarea și pentru cei cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. 

În Marea Britanie, infecțiile au început să scadă o dată cu vacanța de vară, dar există temeri că numerele ar începe să crească odată cu reînceperea școlilor în septembrie. Aici măștile nu sunt obligatorii în sălile de clasă, și deși administrarea de vaccinuri Pfizer și Moderna a fost aprobată la copiii cu vârste între 12 și 15 ani, doar adolescenții din grupurile vulnerabile au avut până acum acces la imunizare. 

Două studii publicate săptămâna această arată că imunitatea căpătată după vaccinarea anti-COVID-19 oferă încă protecție împotriva formei grave a bolii. Cercetătorii din Marea Britanie au spus că protecția scade după 6 luni la persoanele imunizate cu două doze de Pfizer și AstraZeneca.  Îngrijorarea este că persoanele vaccinate în urmă cu mai mult de 6 luni sunt în pericol crescut de a se infecta cu COVID-19, și atunci este necesar un al treilea rapel. 

În ciuda studiilor care arată necesitatea și beneficiile vaccinării, zeci de milioane de americani sunt încă sceptici, și refuză vaccinarea. 

OMS a declarat săptămâna aceasta că infectările cu COVID-19 sunt momentan pe o linie stabilă, după ce au tot crescut în ultimele 2 luni.