Ajutor, dar și pericol pentru sănătate! Cum administrăm corect antibioticele

Ajutor, dar și pericol pentru sănătate! Cum administrăm corect antibioticele

-
//
12.06.2017

Antibioticele sunt un ajutor, dar și un potențial pericol pentru sănătate. Pe de o parte, aceste medicamente ne salvează în cazul infecțiilor bacteriene, iar pe de altă parte, dacă sunt administrate incorect, pot crește rezistența bacteriilor sau pot cauza diverse complicații.

Ajutor, dar și pericol pentru sănătate! Cum administrăm corect antibioticele

În ultima prerioadă o problemă din ce în ce mai gravă devine rezistența la antobiotice. Acest fenomen apare atunci când bacteriile evoluează și devin rezistente la antibioticele folosite în tratamentul infecțiilor, pe care acestea le cauzează. Din acest motiv, unele antibiotice devin ineficiente și nu tratează bolile infecțioase.

Cauzele rezistenței la antibiotice sunt prescrierea excesivă a antibioticelor, întreruperea tratamentelor, utilizarea excesivă a antibioticelor în zootehnie și piscicultură, lipsa antibioticelor noi, nerespectarea igienei și controlul infecțios insuficient în instituțiile medicale.

Vă prezentăm câteva reguli extrem de importante în administrarea antibioticelor:

  • Folosiți antibiotice doar dacă v-au fost prescrise de un lucrător medical;
  • Antibioticele tratează doar infecțiile de origine bacteriană nu și infecțiile virale, precum răceala sau gripa;
  • Urmați întotdeauna întreaga cură de tratament, chiar dacă vă simțiți deja mai bine;
  • Nu folosiți niciodată antibioticele rămase de la un tratament precedent;
  • Nu împărțiți niciodată antibioticele cu alte persoane, nici chiar cu membrii familiei, pentru că tratamentul este întotdeauna diferit;
  • Adoptați măsuri de prevenire a infecțiilor. Spalăți-vă frecvent pe mâini, evitați contactul cu persoanele bolnave și vaccinați-vă la timp. Cultura sanitară ne scapă de toate problemele!

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 10 la sută dintre medicamentele utilizate de către pacienții din țara noastră constituie antibioticele. Rata de administrare a acestor preparate a crescut din 2011, de la 21.3 doze zilnice la 1000 de locuitori, până la 22,8 doze zilnice la 1000 de locuitori în 2013.  

Ajutor, dar și pericol pentru sănătate! Cum administrăm corect antibioticele

36% din volumul total de antibiotice administrate constituie  preparatele din grupele Beta-lactamice şi Penicillinele. Totodată, în proporție de 38 la sută pacienții utilizează medicamentele din categoria Cefalosporinelor şi Quinolonelor.

Amintim că, Ministerul Sănătății a emis un ordin, la mijlocul lunii aprilie, prin care obligă toate farmaciile din țară să elibereze doar antibiotice în baza rețetei. În acest mod, Inspectoratul Farmaceutic a obținut pârghii legale pentru a monitoraza acest proces şi a sancționa abaterile comise de către farmaciști.

Sursa: Mamaplus.MD