mamaplus

Ai observat că îți vine menstruația în același timp cu cea a femeilor din anturaj? Ce spun cercetările

-
//
14.01.2022

Unele femei cred că menstruația lor se sincronizează cu a celorlalte femei din anturaj: mame, fiice, surori, colege sau prietene. Ei bine, se pare că oamenii de știință nu sunt de aceeași părere. Deși există puține studii științifice despre acest fenomen, unele dintre ele le vei găsi în articolul de față.

“De fapt, nu există nicio dovadă științifică care să susțină faptul că ciclurile menstruale se sincronizează atunci când femeile petrec timp împreună. Deși anecdotic, crescând cu două surori, trebuie să spun că se pare că se întâmpla în casa noastră.”, spune Dr. Brytanie Marshall, obstetrician și ginecolog (OBGYN) la Geisinger.

Ce spun cercetările?

Deși cercetările actuale nu susțin fenomenul, un studiu efectuat la începutul anilor ’70 pe 135 de colege de facultate de către un cercetător de la Harvard, pe nume Martha McClintock, a ajuns la concluzia că perioadele menstruale ale femeilor se sincronizau atunci când locuiau împreună – motiv pentru care fenomenul este încă denumit uneori “efectul McClintock“.

Dar studii mai recente, unele dintre ele comparând înregistrările digitale stocate de aplicațiile de urmărire a menstruației, spun o poveste diferită. În 2017, Clue Period & Cycle Tracker a colaborat cu cercetători de la Universitatea din Oxford pentru a studia 360 de perechi de femei care locuiau împreună. Datele femeilor au fost analizate timp de 3 cicluri la rând, iar cercetătorii au descoperit că 273 dintre perechi erau mai puțin sincronizate la finalul studiului decât la început. Vorbim despre distrugerea miturilor.

Dar dacă compatibilitatea ciclului menstrual este un mit, de ce atât de multe femei încă mai cred că este adevărat?

“Cu propriile mele paciente, am văzut cazuri în care mamele cred că propriile lor cicluri le perturbă pe cele ale fiicelor lor. Dacă fetele iau pilule contraceptive, de obicei este nevoie doar de o ajustare a medicației pentru a le readuce pe drumul cel bun, dar credința în această legătură există cu siguranță.”, spune Dr. Marshall.

Chiar dacă sincronizarea menstruală este un mit, poate că sentimentul de conexiune este ceea ce este mai important. Să te simți conectată emoțional cu alte femei care trec prin același lucru ca și tine poate fi cu siguranță reconfortant. Chiar dacă nu faceți decât să împărțiți o cutie de înghețată triplă de caramel sau să vă pasați blisterul de ibuprofen.

Și dacă asta te face să te simți mai bine – lasă mitul să trăiască mai departe.