Acroyoga

La întrebări răspunde Olga Talmazan - instructor certificat de Hatha Yoga PPC (Kiev, Școala de Yoga), cu experienta de predare de mai mult de 6 ani si practica de asane mai mult de 9 ani.

Olga este singurul instructor de Acroyoga din Chişinău.

Se ocupă atât de maturi cât şi de copii. Copii o iubesc foarte mult pentru răbdarea ei, pentru bunătate, pentru zâmbetul ei şi pentru noile decoperiri.

Dezvoltăm echilibrul, puterea, disciplina și încrederea.

Cine, unde şi când a inventat acroyoga?

Acro-yoga a fost inventată de către acrobatul american Jason Nimer și dansatorul- yoga Jenny Sauer-Klein. În 2003, Aceştia s-au întâlnit în Los Angeles,  și au încercat să facă numere de acrobație în pereche, folosind  tehnici și de yoga.

Acroyoga

Ce diferenţiază acroyoga, de celelalte tipuri de yoga?

Acroyoga este o practica de contact. Aceasta implică o pereche. Unul dintre parteneri este în aer-zburătorul. Partenerul care sprijină pe cel din aer este numit: "de ridicare". A face acroyoga, înseamnă a cultiva în sine disciplina, încredere, să devii mai puternic și a învață să-ţi păstrezi echilibrul - asta e tot ce trebuie să știți despre cum să creați relații armonioase. Unei persoane agitate îi va fi dificil să facă acroyoga. Surplusul de emiţii pot fi un obstacol, în menţinerea partenerului în aer. Prin urmare, cei care doresc să se facă acroyoga, ar trebui să facă tot posibilul pentru a uita de celelalte griji în timpul exerciţiilor. Trebuie să fii concentrat pentru a-ţi menţine partenerul, sau echilibrul în aer. Oamenii, fără să-şi dea seama în timpul acestor ore, cu ajutorul prizelor şi a zborurilor îşi cresc masa musculară, îşi fortifică corpul, îşi calmează mintea, învaţă să-şi păstreze echilibrul şi să aibă încredere unul în celălalt .

Acroyoga

Cine poate practica acroyoga? Este nevoie de o pregătire specială?

Cei care vor să-şi ţină în formă mintea şi corpul, vor putea zbura mai uşor.

Тем, кто держит в тонусе ум и тело, полёты будут даваться легче.

Acroyoga

Cine nu poate practica acroyoga?

 Acroyoga este o ocupație relativ traumatică, acesta este cu siguranţă un risc. Există contraindicaţii pentru exerciții specifice, dar de obicei aveţi de unde alege ceva potrivit. Noi evităm răsucirile și întinderile profunde, pentru a nu răni coloana vertebrală. Personal, avertizez de fiecare dată practicanţii, despre riscurile pe care le include fiecare asana sau zbor. Te-am avertizat în avans cu privire la posibilitatea de rănire sau ACCA fiecare practician zbor.

Acroyoga

În Chişinău, unde se poate de practicat acroyoga?

Eu am ore în incinta Art-Labirintului, în studioul yoga, La Art-divan lângă lacul comsomolist, în incinta fitness-centrului Target Fitness, fac master-clasuri. 

Orele de acroyoga sânt un fenomen rar în spaţiul CSI. Nu am mai întâlnit alţi profesori în Moldova. Eu nu am avut posibilitatea să învăţ acroyoga, a fost necesar să învăţ de una singură aceste tehnici, şi să elaborez un program personal pentru a învăţa oamenii. Metodele pe care le predau eu, se deosebesc de cele de bază, ele sânt create pe având la bază experiența practică de hatha yoga și nu au nicio bază acrobatică "sportivă" sau scopuri artistice. Toate cadrele de acroyoga din spaţiul CSI sunt oarecum pionieri. În noiembrie, am fost invitată pentru a demontra un master-class în Sankt-Petersburg, deoarece profesorii de acroyoga de acolo,  sunt un grup de entuziaști, format din antrenori de acrobatie, profesori de dans, practicieni cu experiență de Hatha Yoga, sportivi și alte persoane.

Acroyoga

Trebuie să vii la ore cu partenerul, sau îţi poţi găsi acolo un partener?

De obicei eu sânt cea care face perechile pentru a suprapune corect proporţiile, pregătirea, experianţa în aşa fel încât aceste ore să fie utile pentru ambii parteneri. Ideal este atunci când o pereche este formată dintr-un bărbat şi o femeie, deoarece într-o astfel de pereche este cea mai armonioasă. Şi totodată este foarte important ca cel care zboară să fie mai uşor decât cel ce ridică. La moment însă, cele mai multe perechi sânt formate din două femei.

Acroyoga

Sânt organizate şi evenimente de acroyoga?

Sânt organizate seminare. De exemplu, în luna iunie va avea loc un seminar de yoga în Crimeea. De două ori pe zi, vom face Hatha Yoga. Acroyoga va putea fi practicată la dorinţă. Seminarul va avea loc în Polovka, un mic sat de pe coasta de vest a Mării Negre, situat într-una dintre cele mai curate locuri din peninsula Crimeea, 30 km de la Yalta.

Acroyoga

Există de asemenea şi festivale de acroyoga. Cel mai faimos și cel mai mare festival are loc în California. Organizatorii sânt  acroyoga.org. Initiatorii site-ul şi a festivalului sânt desigur, Jason și Jenny :)). Este un eveniment magic, unde profesorii și elevii din toată lumea își pot împărtăși experiențele lor. Festivalul ţine 4 zile, şi este organizat în timpul celebrării zilelor lui Columb.

Acroyoga

Acroyoga

Aceasta este minunata Olga şi minunata acroyoga.

Autor: Elena Elle