Din cauza ignorării simptomelor, multe persoane ajung la medic cu forme de cancer avansate care le scad dramatic şansele de supraviețuire.

Febra, oboseala, scăderile bruşte în greutate, balonările, durerile abdominale, dar şi tusea care persistă pentru perioade lungi de timp pot „trăda” numeroase tipuri de cancer.

Specialiştii scot în evidență simptome care nu ar trebui trecute cu vederea atât de femei, cât şi de bărbați:

1. Oboseala

În topul simptomele ignorate este oboseala, deoarece nu este un semn specific cancerului.

„Oboseala este un simptom asociat cancerului de toate tipurile şi de obicei apare din cauza anemiei provocate de acesta”, explică medicul oncolog Şerban Negru.

2. Scăderea în greutate

Slăbitul inexplicabil, fără efort fizic sau dietă, poate fi un semn că tiroida este foarte activă.

„În cazul în care nu vă schimbați dieta şi stilul de viață şi totuşi slăbiți asta înseamnă că, indiferent de tip, cancerul este deja instalat”, mai explică medicul Şerban Negru.

3. Tusea persistentă

Tusea poate anunța şi ea prezența cancerului. De regulă, apare în cazul unei răceli, gripe sau alergii. O tuse prelungită (care durează mai mult de o lună) nu trebuie ignorată. Ea poate fi provocată de iritația produsă atât de o tumoră malignă, dar poate fi şi un semn de boală pulmonară, care nu e cancer.

De aceea, specialiştii recomandă să mergeți la doctor pentru o examinare a gâtului, plămânilor, iar pentru fumători poate fi necesară şi o radiografie.

4. Febra

Persoanele care au febră fără ca ea să fie provocată de gripă sau altă infecție ar trebui să meargă la un control.

În cazul bolnavilor de cancer, febra apare în special după ce boala s-a răspândit în organism, însă poate fi şi un semn timpuriu de leucemie sau limfom.

„Febra este un simptom care apare destul de rar şi de obicei înseamnă suprainfecție asociată, pentru orice tip de cancer”, mai spune medicul oncolog.

5. Balonarea şi durerile abdominale

Balonarea poate fi însoțită de dureri abdominale şi pelviene, senzație de sațietate şi probleme urinare.

„Durerea e un simptom asociat frecvent cu cancerul. Atenție că nu toate cancerele dor şi este posibil să mergeți la control prea târziu, când boala se află deja în metastază sau stadii avansate”, accentuează gravitatea situației medicul Şerban Negru.

6. Indigestia

În cazul în care indigestia nu are un motiv întemeiat ea poate fi considerată un semnal de alarmă.

„Acest simptom apare în special la cancerele digestive şi se poate manifesta foarte variat. De la disfagie (nu poți să înghiți) la cancerul esofagian, până la senzație de sațietate, constipație, diaree, sângerări asociate scaunului”, detaliază oncologul.

7. Durerile de spate

Atunci când ductul pancreatic este blocat de o tumoră, acidul produs de pancreas pentru a ajuta în procesul de digestie se întoarce şi distruge pancreasul. Acest lucru poate să cauzeze dureri abdominale care radiază adesea în spate.

Pentru a deosebi o durere musculară de spate de una cauzată de o tumoră la pancreas ține cont de faptul că al doilea tip se manifestă intens, persistă şi nu reacționează la tratamentul cu antiinflamatoare. De asemenea, durerea de spate cauzată de o tumoră la nivelul pancreasului va cauza apariția unui alt simptom: scaunul îşi pierde culoarea maronie, devenind dechis la culoare (precum lutul), iar urina devine închisă la culoare.

Doctorii recomandă să te apleci în față pentru a face o deosebire între cele două tipuri de dureri de spate. Durerea cauzată de o tumoră la pancreas dispare când te apleci în față, în vreme ce durerea musculară va persista.