Cauzată deseori de consumul de alimente şi apă contaminate cu anumite bacterii sau paraziți, toxiinfecția alimentară îți poate da mari bătăi de cap. Este foarte important să aplici primele măsuri de ajutor, ca să ameliorezi simptomele. În stare gravă, unii oameni pot ajunge la spital, însă, în cazul formelor uşoare, alături de un regim special şi de terapiile cu ajutorul plantelor, cei afectați se pot reface fără tratament medicamentos.

Cărbunele vegetal reduce simptomele specifice

Cunoscut şi sub numele de cărbune activat, el se obține prin arderea la temperaturi înalte a lemnului sau a cojilor (tei, nuc, cireş, plop), în medii lipsite de oxigen. Se găseşte sub formă de comprimate, capsule sau pulbere. Cărbunele vegetal reține bacteriile din tubul digestiv şi astfel simptomele scad în intensitate. Se iau 1 - 3 g de cărbune medicinal, la fiecare 2 ore şi se consultă medicul specialist. Remediul nu se administrează mai mult de 3 zile. Cărbunele este o măsură de prim ajutor şi în cazul otrăvirilor cu medicamente, ciuperci otrăvitoare sau substanțe toxice.  

Menta, utilă în cazul durerilor de stomac

Pentru că are proprietăți analgezice şi antiseptice, menta ajută la menținerea sistemului digestiv sănătos şi la eliminarea microbilor sau paraziților din organism. O poți consuma sub formă de ceai, 1 cană de 2 ori/zi, în combinație cu muşețel sau cu coada-şoricelului. Dacă te confrunți cu toxiinfecție, consumă orez, supă de legume, cartofi fierți, pâine prăjită şi iaurt.

Cum te ajută lămâia

Datorită proprietăților antiseptice şi antibacteriene, sucul de lămâie este recomandat în caz de infecție alimentară. Sucul de lămâie pur, nediluat, creşte aciditatea stomacului, distrugând microorganismele şi toxinele care se află în tractul gastro-intestinal. Adaugă-l în ceai sau pur şi simplu înghite 1 lingură de suc de lămâie, o dată la 4-5 ore, pentru a-ți curăța şi calma stomacul.

Cum acționează busuiocul

În caz de vărsături, sucul de busuioc în combinație cu 1 linguriță de miere acționează ca un agent antifungic şi antibacterian, care oferă o uşurare rapidă. O altă alternativă este amestecarea frunzelor de busuioc tăiate sau mărunțite cu un praf de sare de mare şi un vârf de piper negru şi cu 3 linguri de iaurt. Acest preparat se consumă de 3 ori pe zi, până când se opresc simptomele toxiinfecției.

Coriandrul înlătură senzația de greață

Plantă aromatică, populară în bucătăria mediteraneană, coriandrul are şi proprietăți antibacteriene. Uleiul esențial de coriandru combate infecțiile fungice, elimină toxinele, curăță sângele, înlătură senzația de greață şi stimulează tranzitul intestinal. El poate fi folosit direct în preparate sau poate fi aplicat prin frecționări pe abdomen, în caz de tulburări digestive. Nu este indicat consumul de coriandru în cazul femeilor însărcinate.

Recomandări de care să ții cont:

  • Aproape orice produs alimentar poate deveni contaminat şi poate provoca intoxicații alimentare, dar anumite alimente au un risc mai mare. Printre ele: laptele nepasteurizat şi alte produse lactate, carnea puțin gătită, crustaceele crude şi salatele aperitiv.
     
  • De obicei, nu îți dai seama dacă un aliment este contaminat, după culoare sau după miros. Multe alimente toxice pot arăta şi mirosi normal.
     
  • Păstrează alimentele crude, precum peştele sau crustaceele separat, de cele gătite. Acest lucru previne contaminarea încrucişată.
     
  • Congelează alimentele perisabile în termen de maximum 2 ore de la achiziționarea acestora. Dacă temperatura camerei depăşeşte 32 de grade Celsius, pune alimentele la frigider imediat cum ai intrat în încăpere.

Dacă simptomele se agravează, ar trebui să te adresezi la medic.