„Ia o aspirină şi o să-ți treacă“ – un sfat comun pe care-l primim atunci când ne confruntăm cu primele semne ale răcelii. Cu toate acestea, ignorarea simptomelor timpurii este una dintre cele mai comune greşeli care agravează majoritatea afecțiunilor, inclusiv virozele respiratorii sau gripa.  

Cu peste 200 de tipuri de virusuri responsabili pentru o răceală comună, inevitabil un adult se va confrunta în general cu patru-cinci răceli de-a lungul unui singur an, iar în cazul copiilor numărul creşte până la opt. Tocmai de aceea, specialiştii ne avertizează asupra tratării corespunzătoare a simptomelor încă de la apariția acestora şi evitarea unor greşeli comune care pot agrava şi prelungi o simplă răceală şi gripă.

Antibioticele nu tratează orice răceală

 „În cazul în care aveți o infecție bacteriană, aceasta se va trata în majoritatea cazurilor cu ajutorul antibioticelor. Totuşi, infecțiile pot fi provocate şi de fungi sau virusuri, care nu răspund la acest tip de tratament. Astfel, administrarea acestora atunci când nu e cazul, duce la dezvoltarea unei rezistențe la viitoarele infecții. Mai mult decât atât, pentru că antibioticele nu fac diferența între bacteriile care au produs infecția şi cele benefice organismului, orice astfel de tratament va produce un dezechilibru al florei intestinale, bucale şi vaginale şi scăderea rezistenței organismului“, explică imunologul Tania Bejan.

Hidratarea insuficientă prelungeşte răceala

Atunci când suntem răciți ne putem confrunta cu un apetit mai scăzut şi chiar refuzul de a consuma lichide, însă acestea pot determina lipsuri în organism şi chiar prelungi răceala. Leacul tradițional al supei de pui nu este doar o învățătură a bunicilor, ci chiar ajută la ameliorarea simptomelor şi îmbunătățirea rezistenței organismului. Menținerea unui nivel optim de hidratare grăbeşte eliminarea toxinelor din organism şi totodată fluidizează eliminarea infecției de la nivelul sinusurilor şi sistemului respirator.

Spray-urile nazale trebuie utilizate cu precauție

„Deşi inițial îşi fac efectul cu rapiditate, utilizarea excesivă a spray-urilor nazale va avea o acțiune opusă asupra sinusurilor. Administrarea acestora pe o perioadă mai lungă de trei-patru zile va cauza inflamarea şi iritarea membranelor nazale, înrăutățind astfel respirația. În cazul în care infecțiile la nivelul sinusurilor vă împiedică să respirați, puteți încerca spălaturile nazale cu un amestec natural  de apă şi sare de mare”, recomandă doctorița.

Odihna suficientă este cheia în tratamentul răcelii

Pentru că în timp ce suntem răciți organismul este suprasolicitat din cauza infecției şi combaterea simptomelor acesteia, starea de oboseală şi somnolența vor creşte. Este important să nu ignorăm acest semnal al corpului, în special în condițiile în care sistemul imunitar este profund afectat de lipsa somnului. Astfel, lipsa acestuia nu doar că ne sensibilizează în fața răcelilor şi gripelor, ci periclitează capacitatea de a lupta ulterior cu ele pentru că somnul insuficient, ca şi stresul, determină scăderea numărului de celule imunitare din corp.

Fumatul afectează tusea

„În afara consecințelor negative asupra sănătății, fumatul afectează întreg sistemul respirator şi tusea. Atunci când fumați, plămânii deja iritați din cauza răcelii vor deveni mult mai sensibili şi mai inflamați, acelaşi fiind și cazul tractului respirator. În plus, şi fumatul pasiv dăunează, pentru că fumul de țigară paralizează cilii din fosele nazale, responsabili pentru protejarea şi eliminarea germenilor şi virusurilor din nas. Efectul nociv al unei singure țigări durează aproximativ 30-40 de minute”, explică dr. Tania Bejan.