mamaplus

4 trucuri care te ajută să-ți întărești plămânii dacă respiri greu cu mască

-
//
21.05.2020

Purtarea măștii este incomodă pentru că afectează procesul natural al respirației. Specialiștii arată cum poți să-ți îmbunătățești funcționarea plămânilor.

Pe lângă distanțarea socială, purtarea măștii este o altă măsură esențială care contribuie la reducerea răspândirii COVID-19. Din păcate, masca are un dezavantaj – îngreunează respirația. Unele persoane se tem că aceasta le poate provoca hipercapnia, afecțiune caracterizată prin acumularea excesivă de dioxid de carbon în sânge.

Experții contactați de Mind Body Green arată cum poate să afecteze masca nivelurile de oxigen și carbon din sânge și oferă câteva sfaturi pentru întărirea capacității de funcționare a plămânilor.

Cum afectează masca respirația?

„Plămânii permit schimbul de oxigen și dioxid de carbon, esențial pentru funcționarea organismului”, explică medicul Robert Graham.

Întrucât masca acoperă nasul și gura, aceasta poate face dificilă respirația, explică, la rândul său, antrenorul de performanță Brian MacKenzie.

Într-o postare pe Instagram, el a scris că masca poate împiedica expirarea dioxidului de carbon, acesta fiind periculos pentru persoanele cu intoleranță la CO2.

„Intoleranța la CO2 înseamnă că nu ne folosim plămânii la fel de mult și nu folosim oxigenul în mod optim”, a spus MacKenzie pentru Mind Body Green.

Potrivit unui studiu, simptomele de retenție ale CO2 (hipercapnia) pot include bătăile rapide ale inimii (tahicardie), scurtarea respirației (dispneea), confuzie, dureri de cap și amețeală.

Dacă masca nu este fixată strâns pe față și nu este folosită pentru o perioadă lungă de timp, există un risc mic de a deveni hipercapnic.

„Pentru cei mai mulți oameni, purtarea măștii textile sau a măștilor chirurgicale prezintă un pericol redus de a respira cantități nocive de dioxid de carbon”, precizează Graham.

Așadar, dacă ai un simptom dintre cele asociate cu retenția de CO2, Graham sugerează să dai masca jos, să te distanțezi social și să respiri adânc.

Să inspiri oxigen proaspăt este o soluție eficientă în astfel de situații, dar rezolvă problema doar pe termen scurt.

„Oxigenul nu poate lucra fără CO2 și cu cât ne controlăm mai bine respirația, în special pe cea nazală, cu atât ne dezvoltăm o toleranță mai bună la CO2”, explică MacKenzie.

Experții citați oferă și câteva trucuri pentru a-ți întări capacitatea plămânilor și a mări toleranța la dioxidul de carbon:

1. Fă mișcare

„Mișcarea mărește nivelul de dioxid de carbon produs, de aceea respirăm mai mult când facem efort”, explică MacKenzie.

Un studiu a arătat că este normal să gâfâim în timp ce facem efort, dar mișcarea regulată poate mări forța și funcția mușchilor.

„Mușchii vor avea nevoie de mai puțin oxigen pentru a funcționa și vor produce mai puțin dioxid de carbon. Acest lucru va reduce repede cantitatea de aer de care ai nevoie pentru a respira când faci mișcare”, au explicat cercetătorii.

Mișcarea este importantă pentru că necesită o activitate metabolică sporită, arată MacKenzie.

„Aceasta poate fi optimizată prin efort aerobic în natură, precum alergarea și cățărarea. Poți stimula metabolismul și prin alte tipuri de activitate fizică, precum exerciții de stretching. Este esențial să faci un efort intens din când în când, în diferite forme și variante”, recomandă antrenorul.

2. Fă exerciții de respirație

Pentru a mări capacitatea mușchiului diafragmei, Graham recomandă practicarea respirației diafragmatice, a respirației abdominale și a celei profunde.

„Aceste tehnici te ajută să-ți mărești capacitatea plămânilor”, spune el.

Iată ce trebuie să faci:

  • numără câte secunde durează respirația și expirația ta obișnuită.
  • adaugă, încet, o secundă la fiecare inspirație și expirație.
  • repetă până când poți să mărești confortabil timpul în care îți umpli și golești plămânii.

„Să deprinzi controlul respirației sau să faci câteva exerciții hipoxice îți va mări toleranța la CO2 și îți va crește abilitatea de a respira cu mască”, arată MacKenzie.

De asemenea, te ajută la reducerea neliniștii sau chiar a panicii care se pot declanșa când porți mască.

3. Îmbunătățește-ți postura

Anumite poziții în care stai pot afecta respirația. Pentru a evita acest lucru, Graham are o metodă: „Stai dreaptă, ridică pieptul și partea superioară a trunchiului și respiră adânc. Și mai ales, evită să stai aplecată”.

4. Hidratează-te

Să te hidratezi bine este important din mai multe motive, inclusiv pentru respirație. Dacă bei apă în timpul zilei, îți menții umed stratul din mucus al plămânilor, ceea ce îi ajută să funcționeze mai bine, explică Graham.

În concluzie, specialiștii confirmă că este periculos să respiri excesiv dioxid de carbon, mai ales pentru persoanele cu probleme respiratorii preexistente. Totuși, riscul de a deveni hipercapnic din cauza purtării măștii de protecție este mic.

Dacă observi că ai amețeli, oboseală sau alte simptome ale hipercapniei după folosirea îndelungată a măștii, dă-o jos, stai la aer și respiră adânc.