mamaplus

4 caracteristici ale pacienților infectați cu COVID-19, care duc la complicații grave

0
//
24.06.2020

COVID-19 pare să lovească mult mai tare o parte dintre bolnavi. Sunt persoane care se confruntă doar cu simptome ușoare, iar altele care au nevoie urgentă de spitalizare și necesită ventilație. Noile cercetări au dezvăluit o serie de caracteristici care hotărăsc gravitatea bolii. Ele explică de ce o parte dintre pacienți ajung într-o situație critică, deși nu au suferit de afecțiuni grave în ultimii 20 de ani.

Un studiu efectuat pe 1,3 milioane de cazuri de COVID-19 în Statele Unite, publicat în revista Morbidity and Mortality Weekly Report, a constatat că rata de spitalizare a fost de șase ori mai mare, iar rata de deces de 12 ori mai mare în rândul pacienților care prezentau una dintre aceste 4 caracteristici:

  • Aveau diabet de tip 1 sau de tip 2;
  • Sufereau de boli de inimă sau hipertensiune arterială;
  • Erau fumători;
  • Sufereau de obezitate.

Diabet

13 studii relevante au arătat că persoanele cu diabet au șanse de patru ori mai mari să sufere de o formă gravă de COVID-19 sau chiar să moară din cauza bolii. Cercetările au arătat că evoluția diabetului este strâns legată de modificările sistemului imunitar al organismului. Această legătură joacă un rol foarte important în lupta cu SARS-CoV-2.

Afecțiuni cardiovasculare

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, suferă în general complicații la COVID-19, potrivit American Heart Association. Prin atacul direct asupra plămânilor, virusul poate epuiza furnizarea de oxigen până în punctul în care inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele oxigenat prin corp. De asemenea, virusul poata ataca inima direct, deoarece țesutul cardiac conține enzima 2 de conversie a angiotensinei (ACE2) - o moleculă la care virusul se conectează pentru a infecta celulele. 

Fumat

Persoanele care fumează pot fi predispuse la infecții severe cu COVID-19, ceea ce înseamnă că se confruntă cu un risc crescut de pneumonie. Un studiu făcut pe 1.000 de pacienți din China, publicat în New England Journal of Medicine, ilustrează această tendință: 12,3% dintre fumătorii incluși în studiu au fost transferați la terapie intensivă, au avut nevoie de ventilație artificială sau au murit. Fumul de țigară face organismul vulnerabil la coronavirus în mai multe moduri. La început, fumătorii sunt vulnerabili la apariția infecțiilor virale. Fumatul este, de asemenea, asociat cu o multitudine de afecțiuni medicale, cum ar fi emfizemul și ateroscleroza, care ar putea exacerba simptomele COVID-19.

Obezitate

Câteva studii relevă o legătură între obezitate și complicațiile COVID-19. Un studiu preliminar efectuat în Shenzhen, China, a constatat că pacienții obezi care au contactat coronavirusul aveau de două ori mai multe șanse să dezvolte o pneumonie severă în comparație cu pacienții cu greutate normală. Cei care erau supraponderali, dar nu obezi, aveau un risc cu 86% mai mare de a dezvolta penumonie severă decât oamenii cu greutate „normală”.