mamaplus

10 nereguli din perioada menstruației care indică probleme serioase de sănătate

-
//
03.05.2022

În perioada menstruației ar trebui să fii atentă la mai multe aspecte, pentru că unele dintre ele ar putea indica anumite probleme de sănătate. Durata, fluxul și frecvența sunt trei factori importanți pe care ar trebui să-i monitorizezi cu regularitate. Vezi în continuare mai multe detalii despre anumite nereguli care pot apărea în perioada menstruației.

Fluxul puternic

Aproximativ o treime dintre femei se plâng ginecologului lor despre asta. „Puternic” înseamnă schimbarea tamponului sau absorbantului la fiecare oră şi de mai multe ori de-a lungul nopţii, având perioade de ciclu menstrual care durează mai mult de o săptămână sau foarte multe cheaguri. Cauze posibile: probleme cu organele sau hormonii de reproducție, o infecție precum boala inflamatorie pelvină, unele tulburări ale sângelui, medicamente care subțiază sângele (inclusiv aspirina).

Debit puternic şi oboseală

Când pierzi sânge în aceste perioade, pierzi totodată şi globule roşii, iar acest lucru poate duce la anemie cu deficit de fier. Un studiu a constatat faptul că 5% dintre femeile aflate la vârstă fertilă sunt afectate. Dacă simți că ți se taie frecvent respirația, te simți slăbită şi obosită, eşti palidă şi ai bătăi rapide ale inimii, anunță medicul. Un simplu test de sânge îți poate spune dacă ai nevoie de tratament.

Perioade de ciclu menstrual ratate

Cea mai frecventă cauză este sarcina, dar stresul, un dezechilibru hormonal, subponderalitatea, țesutul cicatricial şi unele medicamente pot de asemenea să oprească perioadele ciclului menstrual. Dacă s-a întâmplat să sari peste de trei ori la rând, consultămedicul speciaist. Alte simptome pe care le ai vor ajuta doctorul să îşi dea seama cu uşurință ce se întâmplă. De exemplu creşterea în exces a părului, acneea şi probleme de control al greutății tale sugerează sindromul ovarului polichistic. De asemenea, un alt indicator ar putea fi intrarea în perioada de menopauză.

Ciclul menstrual vine prea devreme

Dacă ți se întîmplă ca ciclul tău menstrual să vină la fiecare 3 săptămâni, află că acest lucru poate fi perfect normal. Poate dura doi ani după prima perioadă de ciclu mentrual pentru a-şi stabili corpul un anumit program – oriunde între 24 şi 38 de zile. Mai mult decât atât, exerciții fizice, scăderea în greutate şi stresul pot influența în mod frecvent ciclul. Dacă perioadele tale încep la mai puțin de 24 de zile distanță, consultă medicul de urgență.

Sângerare între perioade

Diverse anomalii care cresc în uter şi în jurul său (cum ar fi endometrioza, fibroamele sau polipii), problemele cu hormonii sau tipul de anticoncepționale pe care le utilizezi, bolile (inclusiv clamidia şi gonoreea) pot fi responsabile pentru apariția sângerărilor dintre perioadele menstruale. Unele femei pot experimenta sângerarea de implantare, la aproixmativ 10-14 zile după ce rămân însărcinate. Deoarece ar putea fi atât de multe variante, cel mai bine este să discuți cu medicul tău.

Culoarea sângelui

Sângele proaspăt de la începutul perioadei de ciclu este de obicei roşu aprins. Un flux puternic ar putea face ca acesta să fie mai întunecat, în special cu cheaguri. Sângele brun ruginos este mai vechi; ceea ce vei vedea de obicei spre sfârşitul săptămânii, deoarece aerul a avut şansa de a interacționa cu acesta. Rozeul este specific unei perioade de ciclu mai uşoare.

Crampe

Mai mult de jumătate din femeile care se află la menstruație suferă de crampe abdominale, de coapse sau de partea de jos a spateui, o zi sau două în fiecare lună, chiar înainte sau odată cu începerea sângerării. Unele femei se simt şi foarte obosite sau au diaree. Crampele (sau dismenoreea primară) apar odată cu contracțiile musculare ale uterului, în timp ce se strânge şi se relaxează pentru a scăpa de sânge. Din fericire, acestea tind să se îmbunătățească pe măsură ce îmbătrâneşti şi se pot opri după ce ai un copil.

Unele crampe încep mai devreme de ciclu şi durează mai mult. În general, nu ar trebui să te simți rău în niciun alt mod din cauza lor. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci află că este posibil să ai fibroame (creşteri necanceroase ale uterului) sau poți avea o boală inflamatorie pelvină, o infecție gravă care poate duce la infertilitate şi durere pe termen lung.

Probleme la toaletă

Te doare atunci când urinezi sau ai diaree ori constipație, în timp ce te afli la ciclul menstrual? Acestea pot fi lucruri care te ajută să îți orientezi medicul către un diagnostic de endometrioză, mai ales atunci când ai şi alte simptome, cum ar fi fluxul puternic sau crampele severe.