Nu toate produsele ne fac rau daca le consumam dupa data de expirare, scrisa pe ambalaje. La aceasta concluzie a ajuns un om de afaceri din Marea Britanie, care face milioane din vanzarea unor alimente expirate.
Dan Cluderay, patronul firmei "Approved Food", a explicat cum reuseste sa vanda astfel de produse persoanelor dornice de chilipiruri sau mamelor ocupate, relateaza Daily Mail. Barbatul spune ca secretul afacerii sale consta in faptul ca ofera mancare de calitate la preturi mici, in comparatie cu cele din supermarketuri.
Ideea acestuia este impartasita de jurnalista Joanna Blyhtman, specializata in acest domeniu, care a realizat o lista a alimentelor care pot fi mancate si dupa data de expirare, fara a ne supune unor riscuri.
1. Laptele pasteurizat poate rezista mai multe zile dupa data de expirare daca este tinut la temperatura scazuta, in spatele frigiderului, si nu pe usa acestuia. Daca se acreste, el poate fi folosit la placinte.
2. Ouale. Cercetatoarea Dana Gunders sustine ca americanii arunca ouale mai repede decat ar trebui sa o faca. Pot rezista si 35 de zile, dar tinute la 5 grade Celsius pentru a preveni salmonella.
3. Alimentele dulci. Orice produs care contine o cantitate mare de zahar, cum ar fi borcanele cu gem sau miere, nu prezinta niciun pericol daca este mancat dupa data de expirare.
4. Varza germana sau cea coreeana - poate fi depozitata si pastrata mai mult timp daca este sarata sau uscata.
5. Chipsuri - Chiar daca devin moi, chipsurile sunt intens procesate si pline de sare, astfel ca se pot consuma fara probleme dupa expirare.
6. Biscuiti - Asemenea chipsurilor, biscuitii sunt de asemenea procesati foarte mult si pot fi consumati mult timp dupa expirare. Daca gustul lor se schimba, pot fi bagati la cuptor pentru a deveni crocanti din nou.
7. Pastele uscate. Alimentele uscate, precum pastele negatite, atata timp cat sunt depozitate intr-un spatiu etans, pot rezista la infinit.
8. Painea tinuta in frigider poate rezista ani de zile, insa se recomanda inlaturarea punctelor de mucegai.
9. Conservele pot fi pastrate foarte mult timp daca sunt tinute in locuri reci si intunecate.
10. Ciocolata are o perioada mare de valabilitate si poate fi consumata chiar daca o descoperim albicioasa. Este rezultatul unor grasimi care se topesc si se ridica la suprafata, asa nu inseamna ca e mucegaita.