mamaplus

10 alimente, băuturi şi plante care trebuie evitate când iei antibiotice şi alte tipuri de medicamente

-
//
28.07.2020

Că nu trebuie să amestecăm medicamentele ştim deja, dar oare sunt alimente şi băuturi care nu ar trebui consumate atunci când urmăm un anumit tratament? Cel mai bine este să îți întrebi medicul despre interacțiunea pe care o pot avea alimentele cu medicamentele pe care le iei.

Alimente, băuturi şi plante care „nu fac casă bună” cu medicamentele:

Grapefruit – este contraindicat dacă iei medicamente antialergice sau care sunt destinate reducerii colesterolului.

Lapte – de evitat dacă iei antibiotice, deoarece calciul şi magneziul pot reduce eficacitatea acestor medicamente.

Lemn dulce – este un remediu des utilizat pentru stimularea digestiei, dar trebui evitat dacă urmați un tratament cu ciclosporine, recomandat de regulă după efectuarea unui transplant, astfel încât organismul să nu respingă noul organ.

Ciocolată – diminuează efectele somniferelor, antidepresivelor şi calmantelor. În plus, poate creşte foarte mult tensiunea arterială dacă este consumată în paralel cu un tratament cu MAO-inhibitori, utilizați în ameliorarea depresiei.

Alcool – duce la anularea efectelor benefice ale majorității medicamentelor, inclusiv cele destinate sănătății inimii. Pe de altă parte, alcoolul poate exacerba efectul anumitor medicamente, crescând riscul de reacții adverse severe.

Cafea – poate reduce acțiunea antipsihoticelor şi să accentueze efectele altor medicamente, cum ar fi aspirina, epinefrina sau albuterolul (ingredient care se găseşte în inhalatoarele destinate ameliorării problemelor rspiratorii). De asemenea, cafeaua îngreunează asimilarea fierului de către organism.

Broccoli – este contraindicat persoanelor care urmează un tratament cu warfarină, substanță utilizată pentru tratarea şi prevenirea cheagurilor de sânge. Varza de Bruxelles, varza kale, pătrunjelul și spanacul sunt, de asemenea, vizate, deoarece conțin vitamina K şi interacționează cu anticoagulantele, cărora le diminuează efectul.

Ginseng – trebuie evitat dacă urmați tratament cu anticoagulante, medicamente antiinflamatorii şi antidepresive. Poate cauza hemoragie internă dacă este consumat în timp ce luați heparină, aspirină sau ibuprofen. Durerile de cap, tulburările de somn, agitația şi nervozitatea sunt simptome ale interacțiunii ginsengului cu MAO-inhibitorii, folosiți în tratamentul depresiei.

Sunătoare – este o plantă folosită frecvent de oameni pentru ameliorarea stărilor depressive, dar încă nu există studii care să certifice acest efect benefic. Mai mult decât atât, ceaiul sau extractul de sunătoare poate duce la afectarea ficatului, mai ales dacă urmați în paralel un tratament pentru reducerea colesterolului. De asemenea, sunătoarea este contraindicată dacă luați medicamente pentru inimă sau pentru tratarea disfuncțiilor erectile.

Ginkgo Biloba – deşi a căpătat un renume de panaceu, naturopații susținând că vindecă hipertensiunea, demența, tinitusul şi alte afecțiuni, nu s-au descoperit astfel de efecte benefice în cadrul studiilor ştiințifice. Din contra, se pare că ginkgo biloba ar putea duce la reacții adverse severe în cazul persoanelor care urmează un tratament împotriva crizelor de epilepsie.