mamaplus

1 octombrie - Ziua luptei împotriva cancerului de sân. Ce trebuie să facă femeile pentru a preveni boala?

-
//
01.10.2021

În fiecare zi, trei femei din Moldova sunt diagnosticate cu cancer la sân. În prezent, aproape zece mii de moldovence luptă cu această maladie. Cel mai frecvent sunt afectate femeile cu vârsta de peste 50 de ani. Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată anual, la 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenționa asupra importanței campaniilor de informare, a prevenției şi a programelor de screening, care pot salva vieți.

La nivel global, cancerul de sân este cea mai frecventă localizare malignă în rândul femeilor, conform Globocan. Se situează pe locul 5 ca şi cauză de deces prin cancer în populaţia mondială, în rândul femeilor (15%). La nivel mondial, peste 30% din totalul femeilor diagnosticate cu cancer sunt femei cu cancer de sân.

Larisa Sofroni, mamolog la Institutul Oncologic, a spus că în rezultatul dereglărilor hormonale apar stările pre-canceroase, tumorile benigne și cancerul glandei mamare. Printre factorii care pot duce la apariția cancerului la sân sunt menopauza târzie, multiplele întreruperi de sarcină, nealimentarea copiilor la sân, administrarea preparatelor hormonale pentru contracepție fără recomandarea și controlul medicului, stresul, dar și patologii ale organelor genitale netratate la timp.

Medicul mai spune, cel o dată pe lună, în a cincea sau a șaptea zi a ciclului menstrual, o femeie trebuie să-și palpeze sânii în fața oglinzii, în poziție verticală, începând cu baza spre centru. La fel, o dată la șase luni, femeia ar trebui să se adreseze unui medic mamolog, pentru investigații clinice.

Potrivit Larisei Sofroni, cu părere de rău, cancerul glandei mamare este cea mai frecventă formă de neoplazie la femei și formează 1/3 din toate tumorile feminine. Acest fapt este o problemă majoră cu impact global, care provoacă mortalitate și morbiditate înaltă. În Republica Moldova cancerul glandei mamare se plasează pe primul lor în structura morbidității prin tumori maligne la femei. Anual în jur de o mie de femei sunt luate la evidență la medicul mamolog. Aproape jumătate dintre femei care suferă de cancerul la sân decedează până la 65 de ani.

Maladia poate fi tratată dacă este depistată într-un stadiu incipient. La fiecare a treia femeie însă boala a fost depistată în stadiile trei și patru, atunci când tratamentul deseori are un pronostic rezervat.