Au rămas în urmă 9 luni de aștepare, ziua mult așteptată a sosit. Acum vă ţineţi în braţe bebeluşul. Vin și primele nopți de nesomn și trebuie să vă obișnuiţi cu noul rol - cel de mamă. Cine dacă nu mama este cea mai minunată fiinţă pentru un copil?

A  venit ziua cînd vă daţi seama că exteriorul dvs. lasă de dorit şi nu arătaţi ca înainte de sarcină. Nişte kilograme în plus vă dau bătăi de cap, iar pe unele părţi ale corpului pielea şi-a pierdut elasticitatea, nici părul nu mai are culoarea și strălucirea de altădată... Vreţi o schimbare dar, ascultați sfaturile celor din jur, care spun că atât timp cît alăptați este interzis tot ce e legat de tunsoare, vopsirea părului, slăbire și multe altele.

Frumoasă, stilată, plină de farmec şi ... o mamă care alăptează.

Este oare adevărat că o femeie care alăptează, ar trebui să ţină cont de anumite restricții? Sigur că nu!

Modul de viață al unei femei care alăptează, nu se deosebește cu nimic de cel al unei femei obișnuite. Una din cele mai importante reguli este evitarea substanțelor nocive, care pot ajunge în laptele matern, deși ele nu întotdeauna ajung acolo, din cauză că moleculele lor sunt mari. Majoritatea substanțelor circulă din sînge în lapte și invers, până când nu sunt eliminate din organism. De aceea este absolut inutil de a stoarce laptele în urma unor anumite proceduri, după administrarea unor substanțe medicamentoase sau după ce aţi consumat băuturi alcoolice, ele oricum pot nimeri în lapte.

Alăptăm deci slabim

Alimentaţia

Frumoasă, stilată, plină de farmec şi ... o mamă care alăptează.

De cele mai dese ori, mamele care alăptează sunt preocupate de silueta lor și anume de întrebarea:  „cum să fac ca să slăbesc?”  Surplusul de greutate este “bine gîndit” de natură, pentru a proteja copilul de foame. Deci, aceste kg vor dispărea cu fiecare alăptare, deoarece la producerea laptelui, în medie se cheltuie 500-600 calorii în 24h. Astfel alăptarea copilului nu doar că e benefică pentru bebeluș, dar și foarte profitabilă mamei. O mamă care alăptează pierde lunar aproximativ cîte un kg în primele 6 luni , dacă se respectă acelaşi regim alimentar ca şi cel de până la sarcină.

Dacă peste 2 luni (dar nu mai devreme!) după naștere, greutatea a rămas aceeași, atunci trebuie să  aveți grijă la cantitatea de calorii pe care o consumaţi şi anume să nu depășească 1500-1800 în 24h în condiţiile unei alimentații să fie variată. Kilogramele vor dispărea treptat, dar nu mai mult de 450 g pe săptămînă și atunci, acest fapt nu va acționa negativ asupra alăptării la sân.

Un alt factor destul de important, la care ar trebui să atrageți atenția sunt  “grăsimile” (untul, carnea ce conține grăsimi, salamurile) și carbohidranții ( bomboanele, biscuiții, prăjiturile, copturile).

Diversitatea dietelor de azi, nu întotdeauna se justifică, ba chiar uneori sunt dăunătoare, de aceea înainte de a începe respectarea unei diete, e necesară consultația medicului-dietolog. A respecta o dietă strictă alcătuită doar din una sau două produse poate dăuna sănătății.

Folosirea pe larg a ceaiurilor de slăbire nu este recomandată în timpul alăptării, deoarece astfel de ceaiuri sunt diuretice sau cu efect laxativ, ceea ce poate duce la pierderea substanțelor necesare organismului dar și la scăderea cantității de lapte. 

Sportul

Frumoasă, stilată, plină de farmec şi ... o mamă care alăptează.

Practicarea sportului nu cunoaște limite în ceea ce privește vîrsta, starea de spirit, sau situația în care ne aflăm. Însă, cînd vorbim despre practicarea sportului de către proaspetele mămici, restricția care există este legată de exercițiile și efortul care pot trauma pieptul. Practicarea sportului după naștere este recomandată pentru reîncepere nu mai devreme de 6 săptămîni după naştere. Trebuie să menționăm că practicarea sportului în mod excesiv și abuziv poate duce la diminuarea volumului de lapte produs, și de aceea acele exerciții care necesită depunerea efortului excesiv ar fi bine să le reprogramăm pentru mai târziu, atunci cînd copilul va avea cel puţin 9 luni, ca în cazul scăderii volumului de lapte matern, să puteţi hrăni copilul şi cu altceva în afară de lapte.

Sporturile acvatice sunt permise, înnotul, atît timp cît nu sunt depistate  fisuri dureroase apărute în zona mamelonară. Dacă practicați înotul în bazinele cu apă clorurată, este indicat ca înainte de alăptare să faceţi duş.

Sauna

Cînd vine vorba despre saună părerile se împart. Volumul laptelul matern se poate diminua, poate să crească, sau poate să nu sufere schimbări majore. În cazul în care în timpul sarcinii s-a apelat deseori la saune, atunci după 6 săptămîni puteți reveni la acest obicei. Însă, nu uitați că în timpul saunei se elimină o cantitate mare de lichide, organismul se deshidrateză, de aceea asigurați-vă cu lichide, ca în acest mod să nu suferiți pierderea cantității de lapte.

Nu practicați sauna imediat după efortul depus în sălile de sport, după prînzurile copioase, dar nici pe stomacul gol, şi doar o data  pe săptămînă.

Procedurile din saloanele de frumuseţe

Frumoasă, stilată, plină de farmec şi ... o mamă care alăptează.

Pentru mamele care alăptează este recomandat să procure cremele aniticelulitice din farmacii, din compartimentul pentru femei însărcinate. O mare parte de tratamente, cum ar fi împachetările corporale, care se bazează pe principiul de a elimina toxinele, nu sunt recomandate din cauza toxinelor care ajung în sînge și care se transmit copilului prin lapte. Informați-vă înainte de a apela la acest gen de tratament.

Mezoterapia nu este permisă în timpul alăptării.

Frumusețea desăvîrșită

Îngrijirea părului

Conform statisticilor mondiale, atît vopseaua pentru păr cît și substanțele chimice pentru  ondulare nu dăunează dezvoltării copilului, dăunătoare însă poate fi inhalarea acestor substanțe. Din acest motiv, se recomandă aplicarea vopselii pentru păr în încăperi deschise și important este ca în acel moment copilul să nu se afle în aceeași odaie. Dacă în urma acestui proces vă simțiți rău, faceți o plimbare în aer liber.

Îngrijirea mâinilor, sprâncenelor şi genelor

Nu este interzisă alungirea unghiilor, aplicarea ojei și a machiajului, dacă trusa este sterilă.

Solarul

Frumoasă, stilată, plină de farmec şi ... o mamă care alăptează.

Frecventarea solarului nu acționează asuptra lactației și nici a laptelui, dacă nu vă expuneți îndelungat razelor și vă acoperiți pieptul, pentru a evita traumarea mameloanelor, altfel alăptarea va fi un proces dureros. Însă dacă sunteți predispusă pigmentației, solarul poate accelera acest proces.

Tatuajele

Frumoasă, stilată, plină de farmec şi ... o mamă care alăptează.

Proaspăta mama care-și dorește mult un tatuaj este liberă să-l facă. Cerneala nu poate pătrunde în lapte, însă, după cum se cunoaște deja, tatuajul implică riscul apariției infecțiilor. De asemenea o atenție aparte trebuie acordată normelor de igienă din salon, dar și instrumentelor ce urmează a fi folosite. Important este să se respecte indicațiile de îngrijire ale zonei tatuate.
Și totuşi, în multe saloane de tatuaj veți auzi ” reveniți după perioada de alăptare”.

Sperăm că această informație va fi utilă tuturor mămicilor, dar și celor în devenire, și nu veţi mai fi cuprinsă de frică atunci când va trebui să ergeţi la salon. Cu toate acestea, rețineți că cea mai bună metodă de a vă păstra tinerețea și frumusețea o constituie pozitivismul, care este la fel de benefic și bebeluşului dumneavoastră.

Autor: Olga Gutium, membră al grupului de sprijin ” Alimentația la sîn ” pe lîngă ” ACAS”

Articol este elaborat în baza:  articolele organizației mondiale ”La Leche League”

http://www.azbukamama.ru

http://rostovmama.ru/