Zeama de lămâie este adesea promovată ca fiind o metodă naturală şi eficientă împotriva acneei, dar cât de sigură este aceasta pentru pielea noastră? Înainte să ne chinuim tenul cu aşa-zise tratamente naturale, poate ar fi mai bine să aruncăm o privire asupra concluziilor oferite de specialişti, care ştiu cel mai bine ce este bine şi ce nu pentru pielea noastră.

De ce nu e bine să foloseşti zeamă de lămâie pentru a scăpa de acnee:

Persoanele care se confruntă cu acnee, ten sensibil şi cicatrici nu ar trebui să folosească zeama de lămâie, spun medicii, deoarece lămâia ese foarte acidă şi poate agrava simpomele. Deşi are proprietăți astringente şi antibacteriene, lămâia are un pH foarte acid, de 2, ceea ce înseamnă că poate usca excesiv pielea, favorizând apariția iritațiilor şi a arsurilor chimice. 

De asemenea, zeama de lămâie poate creşte riscul de dermatită de contact, care se manifestă prin eczeme şi mâncărime. 

Ține cont şi de faptul că zeama de lămâie poate creşte sensibilitatea pielii la soare, din cauza unui compus numit furocumarină, care declanşează deteriorarea ADN-ului. Altfel spus, dacă o aplici pe piele şi apoi te expui la razele ultraviolete, e foarte posibil să te confrunți cu arsuri grave. 

Efectele benefice ale lămâilor asupra pielii:

Pe de altă parte, lămâile sunt bogate în vitamina C (acid ascorbic), care se găseşte în multe produce cosmetice de îngrijire a pielii. Această vitamină are excelente proprietăți anioxidante şi antiîmbătrânire, luptă cu radicalii liberi şi previne apariția ridurilor. De asemenea, vitamina C are un rol important în formarea coagenului, o proteină care ajută la funcționarea normală a oaselor şi asigură elasticitate pielii.

Cu toate acestea, nu este indicat să aplici direct pe piele zeamă de lămâie, ci să alegi cosmetice care conțin vitamina C şi alți compuşi benefici care potențează efectele antiaging şi diminuează procesul oxidativ al celulelor. 

O altă metodă de a-i asigura organismului doza optimă de vitamina C este să bei în fiecare zi apă plată cu zeamă de lămâie. Dar nu te aştepta ca apa cu lămâie să îți vindece acneea, pentru că momentan nu există niciun studiu care să confirme această teorie.

Lămâia conține şi acid citric, care este utilizat în produsele cosmetice pentru exfolierea pielii şi îndepărarea celulor moarte. Grijă mare totuşi, pentru că zeama de lămâie este foarte agresivă cu pielea, putând cauza iritații sau uscăciune excesivă.

Cum trebuie folosită zeama de lămâie pentru îngrijirea pielii:

Dacă te hotărăşti să foloseşti zeama de lămâie, ține cont de următoarele recomandări:

  • nu aplica zeamă de lămâie pe pielea sensibilă sau iritată;
  • fereşte-te de soare după un tratament cu zeamă de lămâie (cel mai bine îl aplici noaptea, înaint de culcare);
  • nu folosi niciodată doar zeamă de lămâie (amestec-o cu puțin ovăz, iaurt, miere şi apă);
  • nu lăsa zeama de lămâie să acționeze prea mult timp (nu mai mult de 5 minute);
  • foloseşte tratamentul cu zeamă de lămâie doar ocazional, de doar 2-3 ori pe lună, nu în fiecare zi; 
  • nu aplica zeamă de lămâie pe coşurile zgândărite, pentru că nu faci decât să agravezi iritația.

Ține mine că cea mai bună cale de vindecare a acneei sunt medicamentele special concepute pentru aşa ceva, recomandate doar în urma unui consult dermatologic!