Dorința de a schimba ceva la exterior, dar și de a deveni mai atrăgătoare le duce pe multe femei în fotoliul stilistului. Cel mai des schimbările încep de la păr, dar, de fiecare data apare o singură întrebare: păr vopsit sau păr natural și sănătos? Ce să alegem?  Până nu demult, vopselele și coloranții pentru păr afectau destul de mult structura acestuia, astăzi afirmă specialiștii puteți obține orice nuanță doriți fără ca podoaba capilară să aibă de suferit, deoarece pe piață au apărut vopsele inofensive.

Vopseaua de păr inofensivă între mit și realitate

Vopsele de păr se împart în trei tipuri principale: cremă colorantă permanentă, cremă colorantă ton-pe-ton sau semi-permanentă și cremă colorantă temporară. Primul tip este binecunoscut oricărei dintre noi, crema colorantă clasică cu amoniac și peroxid de hidrogen. Acesta oferă rezultate rapide, dar de multe ori imprevizibile, însoțite de un miros chimic caracteristic, de multe ori provoacă reacții alergice și imposibilitatea de a reveni la culoarea naturală a părului până când partea vopsită va fi tunsă. Astfel de vopsa influențează structura părului iar uneori nici balsamurile de păr speciale nu pot reface structura acestuia. Aceste sacrificii nici măcar nu-și au rostul deoarece culoarea se pierde destul de repede. Dacă după folosirea culorilor închise mai este oarecum posibil de a readuce podoaba capilară la o stare acceptabilă, atunci nuanțele de blond, ucid firele de păr la propriu.  Astăzi, astfel de creme sunt îmbogățite cu componente de îngrijire care practic reduc efectul de "șoc", dar mecanismul de acțiune al vopselei rămâne același.

Cremă colorantă ton-pe-ton sau semi-permanentă, în ultimii ani devenit tot mai populară. Adesea se menționează că ea nu conține amoniac iar în timpul vopsirii într-adevăr nu produce nicio reacție "explozivă". Astfel de vopsele conțin peroxid de hidrogen și nu pătrund adânc în structura firului de păr, dar se spală treptat (în medie timp de două luni). Acest lucru are avantajul său deoarece aplicată uniform pe toată suprafață părului, vopseaua nu formează o „graniță” vizibilă între rădăcinile crescute și restul părului, iar ei care folosesc în mod constant cremele semi-permanente, susțin că rezistența lor crește de la o aplicație la alta. De obicei, acest tip de vopsea oferă un ton mai închis decât cel așteptat. Ele afectează mai puțin structura firului de păr și e mult mai puțin probabil să provoace o reacție alergică, dar, cu toate acestea, nu poate fi considerate complet inofensive și asta  din cauza conținutului de apă oxigenată iar, în unele cazuri, și a oxidanților alternativi. Pe piața apar tot mai multe creme "ușoare" bogate în ingrediente naturale care schimbă ușor culoarea părului fără să îl afecteze.

Vopseaua de păr inofensivă între mit și realitate

Strălucire pentru fiecare fir de păr

Iluminarea părului a fost sugerată de către producătorul de produse cosmetice pentru păr Goldwell și a creat furori chiar de la lansare. Același procedeu, dar fără utilizarea produselor Goldwell Elumen, este numită laminare. Tehnologia se caracterizează prin faptul că fiecare fir de păr în timpul procedurilor speciale este acoperit de un film care-l protejează. Deoarece acest proces nu implică folosirea de amoniac sau peroxid de hidrogen, rezultatul final poate fi observant prin amestecarea culorilor. Laminarea nueste o procedură fizico-chimică, iar particulele colorante nu afectează negativ părul deoarece ele lipesc.

Dezavantajul acestei procedure este faptul că ea trebuie executată doar într-un salon de specialitate certificat și este destul de costisitoare. Laminarea durează aproximativ două ore și constă din mai multe etape. În primul rând, părul este tratat cu o compoziție care "mănâncă" murdăria, apoi este aplicată o loțiune care nivelează structura părului a cărei acțiune previne colorare neuniformă, după care este aplicat colorantul Elumen. După o jumătate de oră părul se spală de două ori și se stabilizează culoarea și rezultatul prin două etape, folosind fixativ de culoare și balsam. Dacă clientul nu este mulțumit de culoare, aceasta poate fi îndepărtată prin metode speciale. De fapt, această tehnologie este format din două faze. Colorantul pătrunde adânc în firul de păr, asigurând stabilitatea culorii, iar mai apoi părul este acoperit de un fel de film de protecție, contribuind nu numai la menținerea culorii dar, și la prevenirea oricăror factori externi care ar putea fecta negative structura părului. Laminarea sau face părul extrem de strălucitor și neted. De multe ori femeile fac laminare fără colorant, împrospătând astfel culoarea natural și îmbunătățind aspectul podoabei capilare. Dar trebuie remarcat faptul că laminarea are o foarte mare varietate de culori naturale și extravagante, astfel că nu e atât de ușor să renunți la colorant.

Cu toate acestea, laminarea nu te poate face blondă, iar în aceste cazuri, stiliștii mai întâi decolorează părul după care aplică laminarea.  

Vopseaua de păr inofensivă între mit și realitate

Mătase și ceramică

Vopseaua permanentă CHI tentează cu tehnologiile revoluționare folosite, cu compoziția fără amoniac și PPD și promisiunea unor nuanțe frumoase, bogate și intense. Conține proteine de mătase naturală, care întăresc fibra capilară, lăsând părul moale, mătăsos și mult mai frumos. Aceasta tehnologie a fost inventată de coaforul american Farouk Shami.

În vopseaua CHI se conține o variantă complexă a unui aliaj ceramic special prelucrat și pregătit conectat la alcali naturali. Amestecul se aplică pe păr, și este expus la căldură care ridică ușor cuticula părului, deschizând calea pentru crema hidratantă, colorantă pe bază de mătase. Datorită structurilor înrudite ale mătasei și a părului uman se "agăța" reciproc, iar spațiile se închid. Prin urmare, structura firului de păr în timpul colorării se îmbunătățește.

Această tehnologie se referă la elită și un grad profesionist de executare. Cu ajutorul ei, poți deschide culoarea părului cu până la 10 tonuri, dar această procedură este una complexă. În primul rând, este folosită emulsie de keratină, apoi se aplică o compoziție iluminatoare care se spală cu substanțe alcaline speciale, iar rezultatul este fixat cu mătase lichidă.

Vopseaua de păr inofensivă între mit și realitate

Sursa