Frumuseţea sânilor a fost apreciată dintotdeauna de pictori şi poeţi. Dar, din păcate, există detalii neplăcute care pot strica imaginea perfectă a acestora. Aici ne referim, în primul rând, la vergeturi – defecte ale pielii cauzate de întinderea bruscă a acesteia. Există o părere larg răspândită că ele apar doar la femeile însărcinate, dar acest lucru nu este adevărat.

Vergeturile de pe sâni: cauze şi soluţii

De ce apar vergeturile

  • Îngrăşatul sau slăbitul rapid – aceasta este una dintre cauzele de ce medicii nutriţionişti sunt atât de vehemenţi împotriva slăbirii rapide. Imediat ce aţi pus sau aţi dat jos câteva kilograme, pe corp apar nişte dungi inestetice, care ulterior se transformă în adevărate cicatrici. Tocmai de aceea, atunci când începeţi o nouă dietă, trebuie să aveţi mare grijă de hidratarea şi hrănirea pielii.
  • Disfuncţiile fonului hormonal. În cazul apariţiei neaşteptate şi fără cauză evidentă a striurilor pe corpul dumneavoastră, trebuie să vă adresaţi de urgenţă la medic. Cauzele vergeturilor pe sâni pot ascunde dereglări hormonale severe: boli ale glandelor suprarenale, disfuncții ale sistemului endocrin etc.
  • Vergeturile după naştere sunt tipul cel mai răspândit de striuri. Organismul femeii este supus unor modificări serioase, burta creşte, iar în sâni se formează noi glande lactice şi depozite de grăsimi. Atunci când femeia începe să alăpteze, glandele mamare se măresc semnificativ şi uneori este practic imposibil să observi striurile apărute. Însă odată cu înţărcarea copilului ele devin foarte vizibile. Pentru a nu afecta frumuseaţea corpului şi a menţine elasticitatea şi fermitatea pielii, trebuie să folosiţi o cremă împotriva vergeturilor pe sâni încă din timpul sarcinii.

Vergeturile de pe sâni: cauze şi soluţii

Medicina modernă are suficiente metode rapide şi eficiente de îndepărtare a vergeturilor de pe piept. Dar unele dintre aceste metode sunt destul de costisitoare, în plus există şi anumite contraindicaţii, de exemplu vârsta de până la 18 ani (în adolescenţă vergeturile apar deseori din cauza creşterii rapide a bustului). Tocmai de aceea vă prezentăm câteva metode simple şi ieftine, cu ajutorul cărora puteţi scăpa de vergeturi în condiţii casnice.

  • Luaţi 5-10 picături din uleiul cosmetic preferat (de măsline, de migdale), adăugaţi câte 1 picătură de ulei de geranium și ylang-ylang. Amestecaţi şi puneţi într-un borcănaş, pe care îl veţi păstra la frigider. Acest amestec trebuie folosit zilnic timp de 1 lună. Înainte de aplicarea produsului trebuie să încălziţi bine pielea cu abur. Aplicaţi cu mişcări circulare, evitând zona mameloanelor.
  • Este bună pentru striuri amestecul de miere şi aloe. Pentru pregătirea acestui remediu trebuie să luaţi 5 linguri de miere naturală (neîncălzită) şi 3 linguri de aloe (dată prin maşina de tocat). Omogenizaţi şi compoziţia este gata pentru folosire. Tratamentul trebuie continuat pe parcursul a cel puţin 2 luni. Aplicaţi pe pielea curată, după baie, lăsaţi să acţioneze 15 minute, apoi clătiţi bustul cu apă călduţă şi aplicaţi orice cremă cosmetică hidratantă.
  • La atenuarea şi prevenirea vergeturilor ajută decoctul din flori de muşeţel. Luaţi 5 linguri de flori de muşeţel de la farmacie şi turnaţi 1 litru de apă. După ce începe să fiarbă, reduceţi focul şi fierbeţi încă 15 minte. După aceasta acoperiţi cratiţa cu un prosop de baie şi lăsaţi pentru câteva ore. După ce infuzia se răceşte, strecuraţi. Lichidul turnaţi-l în forme şi daţi-l la congelator. Dacă veţi şterge pielea în fiecare dimineaţă cu un astfel de cubuleţ, veţi evita neplăcerile legate de apariţia striurilor, dar veţi face sânii mai fermi şi mai frumoşi.
  • Puteţi folosi o cremă de calitate specială pentru vergeturi. Dacă striurile au apărut în timpul sarcinii, verificaţi pe etichetă dacă nu există contraindicaţii şi că acesta este conceput special pentru gravide.
  • În condiţii casnice puteţi pregăti un amestec pe bază de orice cremă pentru copii cu adăugarea uleiurilor esenţiale – la 150 g de cremă folosiţi 25-50 g de ulei de levănţică sau trandafir. Aplicaţi crema zilnic, după baie sau duş. Cura de tratament depinde de mărimea striurilor şi de vechimea lor.

Vergeturile de pe sâni: cauze şi soluţii

Prevenirea apariţiei striurilor

De cele mai multe ori vergeturile apar pe sâni în timpul sarcinii. Pentru a preveni acest fenomen neplăcut şi a nu fi nevoite să apelăm la metode cardinale, trebuie să avem grijă din timp de sânii noştri.

În primul rând, ajută la prevenirea apariţiei acestor dungi inestetice sutienele alese corect. Glandele mamare cresc rapid în dimensiuni, circulaţia sangvină se intensifică, corpul depinde mai sensibil, de aceea sutienul trebuie să fie executat din stofe naturale, care permit pielii să respire, şi să aibă bretele late şi rezistente. El va susţine pieptul şi va preveni întinderea pielii.

În al doilea rând, în fiecare zi după duş aplicaţi pe pielea încălzită o cremă împotriva vergeturilor sau loţiuni pregătite în casă. Şi, în sfârşit, alimentaţia femeii gravide trebuie să fie bogată şi diversificată, cu un conţinut mare de vitamine şi minerale.

Sursa