mamaplus

Șapte remedii naturale care combat senzația de mâncărime la nivelul scalpului

-
//
25.07.2022

Mâncărimile de la nivelul scalpului pot fi extrem de inconfortabile. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei probleme pot fi dermatita seboreică, mătreața, reacțiile alergie sau problemele cu nervii. Este foarte important să depistezi cauza exactă, pentru că în funcție de ea vei putea beneficia și de un tratament mai eficient. Până ajungi la cabinetul medicului triholog, încearcă să aplici câteva remedii naturale.

Există o serie de remedii naturale pe care le poți folosi pentru a combate mâncărimile de la nivelul scalpului.

  • Oțetul de mere - are proprietăți antifungice, antibacteriene și antiinflamatoare, de aceea poate fi folosit pentru combaterea mâncărimilor de la nivelul pielii capului. Fundația Națională pentru Psoriazis spune că ar trebui să se dilueze oțetul în apă folosind un raport de 1 parte oțet la 1 parte apă.  Diluează oțetul de mere în apa călduță și folosește-l apoi pentru a-ți clăti scalpul. Astfel, mătreața și pruritul sunt combătute.
     
  • Uleiul esențial de mentă - are abilitatea de a calma mâncărimile și senzațiile neplăcute de la nivelul scalpului. Diluează ulei de mentă în ulei de măsline sau de cocos și folosește amestecul obținut pentru a-ți masa scalpul.
     
  • Șamponul pe bază de acid salicilic - poate trata mâncărimea scalpului dacă aceasta este cauzată de psoriazis sau dermatită seboreică. Dacă suferi de alergie la acidul acetilsalicilic, nu ar trebui să folosești un șampon pe bază de acid salicilic.
     
  • Șamponul pe bază de ovăz coloidal - acesta formează o peliculă protectoare pe suprafața scalpului, care ajută la blocarea umidității și la prevenirea uscăciunii și a descuamării. Ovăzul coloidal are, de asemenea, proprietăți antioxidante și antiinflamatorii renumite, ambele contribuind la atenuarea iritației pielii.
     
  • Uleiul esențial de arbore de ceai - are efecte antibacteriene, antiinflamatoare și antifungice, de aceea este foarte eficient în combaterea pruritului de la nivelul scalpului. Masează-ți capul cu un amestec făcut din ulei de arbore de ceai și ulei de măsline.
     
  • Ulei de lemongrass - poate fi un tratament eficient pentru matreață, conform unui studiu randomizat controlat mai vechi 1. În acest studiu, 30 de participanți au aplicat o soluție ce conținea ulei de lămâie pe jumătate din scalp și o soluție placebo pe cealaltă jumătate. După utilizarea soluției de două ori pe zi timp de 2 săptămâni, soluția cu lămâie a redus mătreața în comparație cu placebo.  
     
  • Ulei de jojoba - este hidratant și are atât proprietăți antiinflamatoare, cât și antifungice, ceea ce înseamnă că poate ajuta la calmarea iritației asociate cu mătreața, restabilind în același timp umiditatea scalpului 2.

Reguli dacă te confrunți cu mâncărime la nivelul scalpului

Dacă suferi de mâncărimi ale scalpului, evită să folosești la comun perie, pieptăn sau alte obiecte personale similare. Încearcă, de asemenea, să schimbi șamponul pe care îl folosești întrucât e posibil să ai o reacție alergică la unele ingrediente din șamponul tău. Ia o pauză, de asemenea, și de la produsele precum fixativul sau spumă de păr, care pot usca scalpul cauzând astfel mâncărimi și iritație la nivelul pielii.

Și decolorarea parului poate fi responsabilă pentru mâncărimile scalpului întrucât decolorantul și vopseaua deshidratează și agresează pielea. Așadar, încearcă să renunți pentru o perioadă la decolorarea podoabei capilare dacă suspectezi că aceasta este problema. Poți încerca, pe de altă parte, să îți vopsești părul folosind o vopsea cât mai naturală, pe bază de ingrediente organice.

Când să ajungi la medic

În general, ar trebui să poți gestiona senzațiile de mâncărime ale scalpului acasă. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi dificil de autotratat în unele cazuri, iar mâncărimea scalpului poate fi, de asemenea, un semn al unei probleme de sănătate subiacente, așa cum am specificat mai sus.