mamaplus

Pasta de dinți tratează coşurile? Află care sunt cele mai frecvente mituri despre acnee

-
//
11.08.2020

Apariția acneei cu frecvenţă crescută atât la adolescenți, cât şi la adulți, a făcut ca pe seama acestei afecțiuni dermatologice să apară de-a lungul timpului mituri adânc înrădăcinate în cultură şi repetate frecvent, care din păcate ne pot împiedica să avem parte de o îngrijire corespunzătoare a pielii.

Dr. Laurențiu Vlădău, medic specialist dermatolog, aduce în discuție cele mai comune astfel de mituri în care nu mai trebuie să credem.

Deoarece acneea este o afecțiune comună, multe persoane consideră că au cunoştințele necesare pentru a oferi sfaturi în acest domeniu, fapt pentru care există numeroase convingeri greşite sau tratamente „miraculoase” care nu ajută însă la ameliorarea problemei. Din păcate, acneea se poate agrava atunci când este tratată incorect, astfel că, pentru a o controla, este important ca toate aceste mituri să fie deosebite de realitate, lăsând loc unor măsuri de îngrijire potrivite.

6 mituri despre acnee:

1. Ciocolata provoacă acnee

Deşi a fost găsită o legătură între dietă şi apariția acneei, nu ciocolata este în mod neapărat problema:

„În esență, orice aliment cu un indice glicemic ridicat, cum ar fi dulciurile, pâinea albă şi pastele făinoase, poate creşte nivelul de cortizol din sânge şi, prin urmare, poate agrava acneea. În general, carbohidrații rafinați sunt cei care vor determina favoriza creşterea producției de sebum şi a porilor înfundați şi, implicit, apariția coşurilor”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

În cazul ciocolatei, problema nu o reprezintă cacaua în sine, ci zahărul şi laptele adăugate suplimentar. Cu cât este mai mare procentul de cacao, cu atât este mai scăzut indicele glicemic, ceea ce înseamnă că ciocolata neagră cu un conținut de cacao de 70% sau mai mare poate fi consumată fără griji, bineînțeles, în cantitate moderată.

2. Machiajul cauzează acnee

Dacă produsele cosmetice folosite sunt non-acneice sau non-comedogenice, cu un conținut scăzut de uleiuri comedogenice, este foarte puțin probabil ca acestea să provoace apariția acneei sau să o înrăutățească, dacă ea există deja. Ba mai mult, unele dintre aceste produse conțin peroxid de benzoil sau acid salicilic, care ajută la combaterea acestei afecțiuni.

„În cazul în care există un istoric de acnee moderată până la severă, este recomandat, totuşi, sfatul dermatologului, care poate recomanda evitarea anumitor cosmetice sau folosirea numai a anumitor branduri, astfel încât să nu existe riscul de agravare a problemei”, recomandă specialistul.

3. Adulții nu au acnee

Deşi acneea se manifestă, de obicei, în anii adolescenței, când producția de hormoni în organism este la un nivel ridicat, persoanele de toate vârstele pot suferi de această afecțiune, uneori chiar şi după menopauză

„Multe cazuri de acnee încep la vârsta de 12 sau 13 ani şi, uneori, se rezolva până la 20 de ani, în timp ce în alte cazuri afecțiunea se manifestă abia după vârsta de 30 sau 40 de ani. Acneea femeilor adulte poate fi rezultatul diverselor dezechilibre hormonale, chiar boala polichistică ovariană, când hormoni androgeni în exces duc la apariția comedoanelor şi a tenului gras, seboreic”, explică dr. Laurențiu Vlădău.

4. Bronzul va elimina coşurile

Expunerea la soare nu va ajuta la tratarea acneei, ci doar va face roşeața să devină mai puțin vizibilă o perioadă, odată cu bronzarea pielii. Pe măsură ce bronzul se estompează, semnele acneei vor fi din nou prezente, iar ca urmare a expunerii la razele UV fără protecție solară ne putem alege cu pielea uscată, iritată sau arsă - ceea ce va favoriza agravarea acneei.

Totodată, lipsa protecției solare înseamnă şi creşterea riscului de apariție prematură a ridurilor şi a cancerului de piele mai târziu în viață.

„De menționat, în final, dar nu în ultimul rând, că expunerea la soare atunci când avem acnee activă, inflamatorie cu papule roşii şi pustule inflamate, duce la apariția de pigmentare post inflamatorie, manifestată prin pete pigmentate, care este dificil de tratat şi necesită peelinguri şi tratamente supravegheate de medicul dermatolog”, atenționează medicul dermatolog.

5. Pasta de dinți tratează coşurile

Deşi acest mit este larg răspândit, adevărul este că pasta de dinți nu conține ingrediente cunoscute ca fiind eficiente în eliminarea acneei. Este posibil în anumite cazuri particulare acest tratament-minune să funcționeze prin uscarea leziunilor, dar folosirea lui nu este recomandată de medicii dermatologi.

Majoritatea formulelor de pastă de dinți conțin Lauril sulfat de sodiu, un ingredient care irită pielea şi predispune la înfundarea porilor şi, implicit, la agravarea acneei.

6. Spălarea feței cât mai des va preveni apariția coşurilor

Acneea poate fi ținută sub control prin eliminarea excesului de sebum, însă spălarea feței în exces nu reprezintă întotdeauna un remediu pentru această afecțiune. Acest gest poate determina apariția iritației şi agravarea acneei.

Medicii dermatologi recomandă spălarea pe față nu mai mult de două ori pe zi şi exfolierea cu un produs delicat de maximum 3 ori pe săptămână, deoarece spălarea în exces poate deteriora bariera naturală de protecție a pielii.

Aşadar, este posibil ca uneori, în încercarea de a trata acneea, să obținem rezultate contrare dacă ne bazăm pe sfaturi venite din surse nespecializate. Recomandările unui medic dermatolog ne vor ajuta să oferim pielii noastre îngrijirea de care are nevoie şi să obținem ceea ce ne dorim: un ten curat, luminos şi tânăr cât mai multă vreme!