mamaplus

Părul ți se îngraşă pentru că bagi des mâna în el? Mituri despre îngrijirea podoabei capilare

-
//
12.11.2020

Există numeroase mituri legate de creşterea şi îngrijirea părului, unele transmise din generație, în generație. Nu toate sunt însă adevărate.

Produsele de îngrijire a părului pot repara vârfurile despicate. Este unul dintre miturile demontate de către dermatologi.

„Cel mai bun tratament pentru părul degradat este foarfeca. Aşa cum unghia odată ruptă nu poate fi reparată cu niciun preț, ci doar cu foarfecuța. La fel şi tija firului de păr odată ce a crescut şi începe să i se altereze structura, să se despice să devină ternă, aceasta nu poate fi reparată la modul decisiv spun decât cu foarfeca. În rest, celelelate sunt aşa paliative”, spune Carmen Curea, medic dermatolog.

Un alt mit este legat de faptul că părul de pe corp creşte mult mai des atunci când este ras.

„Ne naştem cu un anumit număr de foliculi sebacei şi câți avem la început, atât vom avea toată viața, ba chiar din ce în ce mai puțini. Este greşit să spunem că dacă ne radem pe o zonă de piele acolo se va îndesi părul. Ca un argument ar fi tocmai bărbații cu chelie care s-ar chema că şi-au găsit leacul definitiv. Dacă se rad în cap li se îndeseşte părul ori ştim bine cu toții că nu este adevărat”, afirmă Carmen Curea, medic dermatolog.

Spălatul excesiv duce la căderea părului sau la uscarea lui. Nu este deloc aşa. Mai degrabă apare un exces de sebum.

„Cu cât îl spălăm mai agresiv, cu atât îndepărtăm mai mult sebumul. În felul acesta pielea scalpului rămâne fără sebum şi transmite printr-un mecanism de feedback glandelor sebacee informația că pe piele nu mai este sebum şi acesta secretă cumva compensator”, spune Carmen Curea, medic dermatolog.

De aceea, este bine să vă spălați părul de cel mult trei ori pe săptămână. Dacă lucrați într-un mediu poluat, îl puteți spăla şi zilnic. Atenție însă! Folosiți produse blânde, care nu agresează scalpul.

Mulți cred că părul li se îngraşă pentru că bagă des mâna în el. Este însă fals.

„Mâinile noastre nu sunt sterile. În momentul în care punem mâna pe față, în păr venim la rândul nostru cu un exces, cu sebum de pe mâini, cu microbi de pe mâini, dar oricât am ține mâinile la distanță, părul nostru s-ar îngrăşa la fel”, afirmă Carmen Curea, medic dermatolog.

Specialiștii recomandă să alegeți întotdeauna produsele de îngrijire potrivite părului şi nevoilor pe care le are.