Dorința de a arăta bine este una dintre prioritățile oricărei femei. Îngrijirea eficientă a pielii are o importanță enormă pentru reprezentantele sexului frumos. Marea diversitate a produselor cosmetologice este chemată să ajute la îmbunătățirea stării tenului, să îl împrospăteze și să îl întinerească. Însă cosmeticele alese incorect pot avea consecințe neplăcute, de exemplu să provoace reacții alergice sau dermatită, care vor trebui tratate cu ajutorul preparatelor medicamentoase.

Îngrijirea feței: ce produse și proceduri să alegem?

Este foarte important să ne cunoaștem tipul de piele, pentru a determina metodele de îngrijire corecte. Cea mai simplă metodă să determinaţi tipul de piele este să presați ușor pe față un șervețel uscat, dimineața, imediat după trezire. Dacă pe șervețel apar zone grase, aveți ten gras. Dacă pata grasă este doar în partea de mijloc a șervețelului, aveți ten combinat. Iar dacă șervețelul rămâne curat – aveți piele normală sau uscată. Pentru a stabili acest lucru, spălați-vă cu săpun. Dacă apare senzația de piele întinsă, aceasta este strălucitoare sau suprauscată – aveți ten uscat. Dacă pielea este netedă, elastică și fermă – ten normal.

Îngrijirea pielii normale

Tenul normal se întâlnește destul de rar. Fața fericitelor deținătoare ale acestui tip de piele are un aspect sănătos, dar totuși necesită îngrijire. Cel mai important în procesul de îngrijire a pielii normale este să păstrați gradul de hidratare, să nu permiteți uscarea acesteia. Este suficient să folosiți minimum de produse. Aveți nevoie de protecție împotriva diverselor condiții climaterice: iarna – a aerului uscat și rece, vara – a razelor directe ale soarelui. Doar în așa mod veți evita apariția descuamării, a senzației de piele întinsă, a coșurilor.

Dimineața este suficient să vă spălați cu apă obișnuită și să curățați fața cu ajutorul unui tonic. Aplicarea cremei de zi înaintea machiajului este obligatorie. Crema trebuie să fie hidratantă, dar nu foarte grasă. Este preferabil, de asemenea, ca aceasta să aibă protecție împotriva razelor ultraviolete. Înainte de somn trebuie să pregătiți pielea pentru aplicarea unei creme tonifiante. Pentru aceasta puteți folosi același tonic pe care l-ați aplicat dimineață. Scruburile și măștile hidratante nu trebuie să fie aplicate mai frecvent decât o dată pe săptămână, pentru a nu dăuna pielii.

Îngrijirea feței: ce produse și proceduri să alegem?

Îngrijirea pielii grase

Multe persoane au piele grasă, de aceea sunt nevoite să apeleze la ajutorul produselor cosmetice. Ele voalează strălucirea dată de grăsime şi ajută la curăţarea porilor de excesul de sebum, precum în lupta cu acneea şi coşurile.

Dimineaţa şi seara, pentru îngrijirea pielii grase, se recomandă folosirea lăptişorului cosmetic. Pielea grasă nu are nevoie de hidratare, pentru că apa este menţinută pe cale naturală. Cu toate acestea, aplicaţi ziua creme hidratante nu prea grase. Seara puteţi aplica o cremă hidratantă nu pe toată faţa, ci doar pe zonele sensibile. O atenţie deosebită necesită pielea din jurul ochilor şi gâtul.

De două ori pe săptămână trebuie să folosiţi scrub pentru curăţarea porilor. După asta aplicaţi obligatoriu creme hidratante sau măşti. Cel mai important este să alegeţi scrubul potrivit. Dacă produsul va avea o acţiune prea intensă asupra pielii, insuficienţa de grăsime după curăţare poate cauza eliminarea ei şi mai abundentă.

Îngrijirea feței: ce produse și proceduri să alegem?

Îngrijirea pielii uscate

Cauza uscării pielii este insuficienţa de grăsime a pielii, ceea ce înseamnă că nu se formează o peliculă de protecţie suficientă care să păstreze hidratarea. Dar aceasta nu înseamnă că este nevoie să folosiţi creme foarte grase. Şi crema de zi, şi crema de noapte trebuie să hidrateze bine pielea. Desigur, sunt contraindicatele produsele care conţin alcool, săpunul, care usucă şi mai mult pielea.

Este mai bine să alegeţi o serie de produse pentru îngrijirea pielii în perioadele când aerul nu este prea uscat, de exemplu toamna. Solicitaţi, obligatoriu, o mostră – pielea uscată este foarte sensibilă, de aceea trebuie să vă convingeţi de lipsa reacţiilor alergice. De altfel, o astfel de verificare trebuie să o facă oricine. Cerinţa principală la alegerea produselor de îngrijire a pielii sunt proprietăţile de protecţie solară. Razele soarelui au cea mai mare influenţă asupra vitezei de îmbătrânire a pielii, de aceea o astfel de protecţie este importantă atât vara, cât şi iarna.

Procedurile matinale de îngrijire a pielii uscate includ spălarea cu apă caldă sau curăţarea cu ajutorul unui tampon de vată, înmuiat în tonic. Seara, înainte de aplicarea cremei de noapte, este necesar să pregătiţi pielea, îndepărtând cosmetica cu ajutorul tonicului. Crema de noapte se deosebeşte de cea de zi doar prin lipsa filtrelor de lumină. În locul scrubului, folosiţi pentru îngrijirea pielii uscate un gomaj – produse care ajută la îndepărtarea celulelor moarte pe cale chimică, nu mecanică.

Îngrijirea feței: ce produse și proceduri să alegem?

Îngrijirea pielii combinate

Pielea combinată este, de regulă, rezultatul îngrijirii incorecte a pielii. Pe obraji şi pomeţi pielea este normală, iar în zona T (frunte, nas, bărbie), pielea este grasă. Din această cauză deţinătoarelor pielii combinate li se recomandă să folosească produse cosmetice pentru două tipuri de piele. Dimineaţa este mai bine să curăţaţi întâi zona T cu ajutorul unui tonic pentru piele grasă.

Pentru protecţie în timpul zilei aplicaţi o cremă hidratantă pentru piele normală. Grosimea stratului depinde de zonă (pe pielea normală aplicaţi mai puţină cremă). Şi seara trebuie să apelaţi la ajutorul tonicului, de preferinţă cu un conţinut minim de alcool. Aplicaţi apoi o cremă hidratantă, fără a atinge zona T. Scruburi pentru curăţare nu folosiţi mai des de o dată pe săptămână. După îndepărtarea acestora, aplicaţi o mască corespunzătoare tipului pielii pe diverse zone ale feţei.

Clasificarea produselor de îngrijire a tenului

Toate produsele cosmetice concepute pentru îngrijirea feţei se pot împărţi în două grupe: de bază şi suplimentare.

Din prima grupă (de bază) fac parte:

  • lăptişorul de curăţare, destinat pentru curăţarea delicată a tenului;
  • tonerul (loţiune astringentă, tonifiantă), un produs care se evaporă imediat după aplicare, răcoreşte şi împrospătează tenul, precum şi îndepărtează resturile de epidermă moartă, îngustează porii şi participă la normalizarea echilibrului acido-bazic;
  • creme hidratante, a căror funcţie de bază este formarea unei pelicule de protecţie, care să prevină eficient evaporarea lichidului din straturile superioare ale epidermei.

Îngrijirea feței: ce produse și proceduri să alegem?

Din grupa a doua (suplimentară) fac parte:

  • măştile de faţă, chemate fie să sporească profunzimea curăţării feţei (de curăţare), fie să crească semnificativ conţinutul de apă în piele (de hidratare);
  • produse pentru îngrijirea pleoapelor şi a zonei din jurul ochilor (creme şi geluri);
  • creme de noapte, care întăresc şi hrănesc pielea în timpul serii şi al nopţii;
  • creme de zi, care hrănesc tenul şi îl protejează împotriva acţiunii negative a mediului înconjurător.

Sursa