Potrivit noilor cercetări, zona în care ai tendința să depui cele mai multe kilograme poate oferi indicii pentru a alege dieta ce va funcționă cel mai bine pentru tine. Așa cum digestia descompune ceea ce consumăm în zahăr, organismul declanșează eliberarea de insulină pentru a stoca excesul de zahăr ce plutește în sânge sub formă de grăsimi. 

Kilogramele în plus de pe talie sau șolduri

Într-un studiu asupra a 73 de adulți obezi, cercetătorii au studiat nivelurile mari și mici de eliberare a insulinei. Persoanele care secretă rapid o mare cantitate de insulină după ce au mâncat puțin zahăr tind să transporte excesul de greutate în jurul taliei – așa numita siluetă de măr. Persoanele care secretă puțină insulină, transportă excesul de grăsime în jurul șoldurilor – așa numita siluetă în formă de pară. Aceste diferențe sunt mai mult decât estetice.

Studiul a constatat că persoanele cu silueta-măr și deci cu un nivel mare de insulină, nu vor pierde multe kilograme ținând o dietă ce impune restricții la caloriile de grăsime. Rezultate mai bune ar putea fi obținute în urma unei diete cu un aport glicemic scăzut, mai exact o dietă ce impune restricții pentru carbohidrații simpli provenind din zahăr și alimentele din amidon, cum sunt prăjiturile și cartofii. Persoanele cu silueta-pară ce secretă puțină insulină vor avea aceleași rezultate indiferent de principiile dietei pe care o respectă.

Pentru oamenii de știință încă nu este clar mecanismul ce face legătură între forma corpului și nivelurile de insulină – un detaliu crucial dacă cercetătorii vor înțelege pe deplin implicațiile descoperirilor lor. Mult mai important, nimic nu sugerează că persoanele cu silueta-măr ar tebui pur și simplu să se năpustească asupra dietei Dr. Atkins cu restricții pentru carbohidrați.

Ce e foarte clar în urma acestui studiu e că persoanele cu silueta-măr ar trebui să nu opteze pentru dietele fără grăsimi, din cauza că orezul alb și alte tipuri de carbohidrați simpli care le sunt permiși pot avea efect yo-yo asupra nivelului zahărului din sânge. Iar asta va duce din nou la senzația de foame.

Pentru persoanele cu silueta-măr ce vânează cea mai bună dietă, un test de sânge pentru a determina nivelul insulinei poate ajuta la confirmarea regimului alimentar cu cele mai bune rezultate. Pentru persoanele cu silueta-pară, rămâne de dat cu banul. Până oamenii de știință vor afla mai multe despre forma corpului uman, poate ar trebui să respecți cel mai vechi regim de slăbit: mănâncă mai puțin.