Vara s-a terminat din punct de vedere calendaristic și majoritatea femeilor consideră că nu mai au nevoie de locțiunile sau cremele cu factor de protecție pe care le-au folosit în sezonul estival. Totodată, ele apelează mai degrabă la produse cosmetice cu SPF în compoziție. Cât de binevenită este însă această practică ne explică în continuare medicii dermatologi.

Chiar dacă vara s-a terminat, asta nu înseamnă că razele ultraviolete au plecat și ele până vara viitoare, spun specialiștii. Soarele încă este puternic, chiar daca nu își face prea des apariția pe cer. De aceea, dermatologii insistă asupra faptului că este necesar să porți SPF toamna, ba chiar și iarna.

Cum funcționează produsele cosmetice cu SPF în compoziție?

Cel mai probabil, ai văzut atât creme hidratante, fonduri de ten, BB și CC cream, cât și pudre de fixare care conțin SPF. Acestea au, într-adevăr, în formula ingrediente care te protejează de razele UV. Așadar, teoretic, ar trebui să fie la fel de eficiente că o loțiune specială cu factor de protecție. Cu toate acestea, dermatologii atrag atenția că produsele de machiaj cu SPF nu oferă același grad de siguranță, nici măcar dacă sunt aplicate zilnic.

„Când aplicăm o cremă cu SPF, aplicăm o cantitate destul de mare, pe care apoi o masăm cu blândețe până când intră complet în piele. Când aplicăm fond de ten, șansele sunt foarte mici să aplicăm aceeași cantitate – o cantitate necesară pentru a ne proteja eficient pielea de razele ultraviolete”, explică dermatologul Dustin Portela.

Acesta adaugă că ai avea nevoie de o cantitate de 6 sau chiar 7 ori mai mare de produs, dacă aplici un fond de ten cu SPF în loc de o cremă specială, formulată specific pentru protecție solară. Așadar, având în vedere că nu vei aplica niciodată un strat atât de gros de fond de ten, BB cream sau pudră, acestea nu sunt suficiente pentru a te proteja corespunzător.

Totuși, dacă alegi să folosești și produse cosmetice cu SPF, asigură-te că acestea sunt cu spectru larg; adică te protejează atât de razele UVA, cât și de razele UVB.