Știi momentul acela când te trezești de dimineață și te sperii de pungile de sub ochi care au apărut parcă peste noapte? Pentru că orice are la bază o anumită cauză, așa ar putea fi și în cazul tău. Să știi că această problemă poate fi remediată ușor cu câteva soluții pe care le ai mereu la îndemână. Află în articolul de față care sunt cele mai frecvente cauze ale apariției pungilor de sub ochi, dar și cele mai bune soluții pentru înlăturarea lor imediată.

Prima întrebare pe care ar trebui să ți-o pui ar fi: ”dorm suficient”? Dacă nu, atunci stai mai mult timp în pat. „Somnul de frumusețe” nu este doar o figură de stil. Este o componentă importantă a oricărei rutine de îngrijire a pielii. Doar uită-te la ce se întâmplă cu corpul tău când nu dormi suficient.

Ai o alergie despre care nu știi?

Alergiile nu sunt cauzate doar de polen. Da, o sensibilitate la mediu poate oricând să-și facă apariția sub forma unor ochi umflați care lăcrimează incontinuu. Însă și alergiile alimentare pot, de asemenea, să-ți facă pungi sub ochi.

Simptomele unei alergii ori ale unei sensibilități pot apare oriunde pe corp nu doar în sistemul digestiv. Simptomele evidente pot varia de la o persoană la alta, de la un aliment la altul, însă de multe ori manifestările alergiilor alimentare pot include ochi lăcrimoși, iritații de piele ori ochi/față umflați.

Dacă observi că te confrunți cu vreunul dintre simptomele de mai sus după ce ai consumat un anume aliment, sunt șanse ca organismul tău să aibă o reacție adversă la unul dintre ingredientele produsului respectiv. Dacă reacțiile sunt severe, mergi de urgență la medicul de familie, care îți va recomanda anumite teste pentru a vedea la ce alimente și ingrediente ești alergic.

Cea mai ieftină versiune a testării este să elimini tu însuți din dietă câte ceva. Poți începe prin renunțarea la alergenii cunoscuți (gluten, lactate, soia, arahide, ouă, zahăr) pentru 21 de zile. Și apoi, treptat, le poți reintroduce, unul câte unul la fiecare trei zile. Dacă ți se umflă ochii după ce ai consumat unul dintre ingrediente, sunt șanse mari ca organismului tău să nu-i placă. Și acesta este motivul pentru care ochii tai arată nu prea bine.

Ai o tiroidă leneșă ori inactivă?

Ochii umflați se numără printre simtomele hipotiroidismului. Dacă te mai confrunți și cu altele care se potrivesc cu boala respective, vorbește cu doctorul de familie pentru a-ți face câteva investigații.

Ai o dietă bogată în sare?

Câtă sare consumi? O dietă bogată în sodiu favorizează retenția fluidelor, ceea ce va avea ca efect ochi umflați, pe lângă alte părți ale corpului la fel de „pufoase”. Fii atent la nivelul de sare din alimentație, mai ales dacă mânci produse procesate.

Remedii ochi umflați:

  • Castravetele: este folosit din cele mai vechi timpuri pentru tratarea pielii. Taie câteva felii de castravete și pune-le pe ochi (nu înainte de a elimina orice urmă de make up) și lasă-le acolo timp de 10 minute. Efectul răcoritor dat de castraveți, alături de vitamina C și acidul cafeic vor reduce atât iritația pielii, cât și umflatura.
  • Cartof crud: Taie leguma în felii, lasă-le câteva clipe în apă, apoi pune-le pe ochii umflați. Cartofii conțin o enzimă naturală care ajută la decolorare, dar și astringent natural care elimina excesul de apă din piele.
  • Banane: Nivelul ridicat de potasiu ajută la contracararea sării care duce la retenția de fluide. Poți fie mânca una, fie să-ți pui o pastă de banane pe ochi.
  • Punguțe cu ceai verde: Majoritatea cremelor pentru ochi conțin cofeină, așa că de ce nu ți-ai pune două pliculețe de ceai verde direct pe ochi. Conțin nu doar cofeină, ci și o mulțime de antioxidanți. Pune în frigider 2 punguțe de ceai și după ce s-au răcit bine, lasă-le pe ochi timp de 20 de minute.
  • Orice produs congelat: Gheața, legume congelate, linguri reci – oricare dintre ele va ajuta la descreșterea inflamației din jurul ochilor, prin răcorirea celulelor sângelui.