mamaplus

Chiar ar trebui să „clătim și să repetăm” atunci când ne șamponăm părul? Ce spun medicii?

-
//
22.06.2022

Majoritatea produselor de curățare a părului ne vor spune să “șamponăm, clătim, repetăm”, dar, după cum probabil am observat, săritul peste „repetare” nu duce la dezastru. Deci, cum au ajuns aceste cuvinte să fie standard pe fiecare sticlă de șampon? Companiile de îngrijire a părului ne manipulează să folosim mai mult din produsul lor, sau există un beneficiu secret al repetării pe care nu îl vedem?

Întrebarea dacă să repeți sau să nu repeți depinde în mare măsură de stilul tău de viață. În principiu, medicii dermatologi spun că prima spumă îndepărtează orice reziduu pe care părul tău l-a acumulat de-a lungul zilei, inclusiv pielea moartă, transpirația, produsele de păr și poluanții din mediul înconjurător, în timp ce a doua îți hrănește părul și scalpul. Unii hairstyliști susțin că, dacă sărim peste a doua spălare, s-ar putea să pierdem hidratarea, proteinele și alte beneficii pentru sănătate oferite de șamponul nostru.

Dar această logică se aplică doar anumitor persoane. Dacă ne spălăm părul cel puțin o dată pe zi sau chiar o dată la două zile, probabil că nu am acumulat suficientă murdărie pentru a justifica o rutină de șamponare dublă. Clătirea și repetarea atât de des pot avea de fapt consecințe negative, deoarece ne privează părul de uleiurile naturale fără a le da timp să se acumuleze din nou.

Ceea ce facem între spălări influențează, de asemenea, frecvența cu care trebuie să ne spălăm. Persoanele care folosesc produse precum spumă și gel sau care petrec mult timp în medii prăfuite sau poluate pot beneficia de șamponare de două ori.

Afecțiunile scalpului, cum ar fi dermatita seboreică, pot necesita, de asemenea, spălări repetate cu un șampon medicinal. Cel mai simplu mod de a-ți da seama dacă îți speli părul suficient este să evaluezi cum se simte când ieși din duș. Dacă scalpul tău încă se simte gras sau murdar, este posibil ca o singură spălare să nu fie suficientă.

Clătirea și repetarea nu sunt necesare pentru majoritatea oamenilor, dar instrucțiunile sunt încă tipărite pe majoritatea sticlelor de șampon. Este posibil ca aceasta să fie o rămășiță din primele zile ale industriei. Când primele produse comerciale de îngrijire a părului au apărut în magazine, nu era obișnuit ca oamenii să se îmbăieze în fiecare zi. A le spune oamenilor să se spele cu șampon de două ori atunci când ajungeau să o facă era un bun sfat de igienă.