Fiecare femeie își dorește un ten sănătos și catifelat. Din păcate însă, de la vis la realitate, uneori, calea se dovedește a fi destul de lungă, mai ales dacă te încăpățânezi să renunți la unele obiceiuri proaste, care-i dăunează pielii tale.
Cu siguranță, știi că alimetația joacă urn rol foarte important în ceea ce ține de sănătatea pielii, dar care sunt alți factori ce determina apariția unor probleme ale tenului?
Alimentația nesănătoasă
Dacă tot am pomenit de mâncare, îți vom aminti că dacă ai un ten problematic, e esențial să eviți produse precum: lactatele, carnea roșie, suplimentele alimentare B-complex, carbohidrații simpli, alimentele de tip fast-food. Totodată, nu consuma cafea și alcool în exces și renunță la fumat, pentru că aceste 3 lucruri, de asemenea, îți afectează pielea.
Stresul și toate emoțiile negative
Crezi că e suficient să te alimentezi sănătos și vei avea un ten impecabil? Ai mai vrea tu! Un alt factor care poate determina apariția unor probleme la nivelul pielii este stresul. Așa că învață să-ți gestionezi emoțiile negative, evită stresul sau eliberează-te de el, meditând sau practicând sportul (apropo, înotul s-a dovedit a fi foarte eficient în acest sens). Nu uita nici de somn, care e cea mai bună soluție antistres. Organizează-ți ziua, astfel încât să dormi câte 8-9 ore consecutive pe noapte. Ai grijă ca dormitorul tău să fie bine aerisit, dormi în întuneric și în liniște.
Uiți de protecția solară
Bine, o s-o spun ori de câte ori e nevoie: protejarea pielii împotriva radiațiilor solare trebuie să aibă aceeași frecvență ca spălatul pe dinți. Adică zilnic – soarele este unul dintre acei inamici ai pielii cu care nu e de glumit. Uneori, chiar de mai multe ori pe zi, mai ales atunci când petreci ore în șir sub soare (în medie, din trei în trei ore).
Ecranul (telefonului, al tabletei, al laptopului sau al oricărui alt gadget)
Crezi ori ba, pielea noastră poate avea de suferit și atunci când stai acasă și ești ferită, teoretic, de agresiunile externe. De aceea, experții recomandă să-ți vezi de rutina de îngrijire obișnuită mai ales dacă petreci mult timp în fața computerului sau televizorului, sau orice alt device cu lumină albastră. Ultima generație de produse ia în calcul inclusiv acest aspect, nu e doar o găselniță de marketing.
Machiajul
Poate că la asta s-a referit cel care a spus că frumusețea cere sacrificii? Pe cât de multe beneficii ne aduc produsele cosmetice de înfrumusețare, pe atât de mult ne dăunează. Mai ales dacă nu știm măsura. Unul dintre cele mai prețioase secrete de frumusețe se referă la limitarea intervalului în care porți machiaj. De aceea, îndepărtarea „măștii” ar trebui să fie prioritatea numărul unu atunci când vii de la serviciu, iar atunci când stai acasă mai multă vreme, să renunți complet la acesta. Dar pentru că machiajul este atât de necesar, ideal ar fi să te asiguri că produsele folosite sunt de cea mai bună calitate (fără ingrediente considerate dăunătoare, formule non-comedogene) și nu depășesc termenul de valabilitate menționat pe recipient. De asemenea, trusa ta de machiaj ar trebui să strălucească de curățenie – igienizează accesoriile săptămânal și asigură-te că produsele sunt mereu folosite pe pielea curată (și nu le împrumuți nimănui).
Îți atingi frecvent fața!
Nu ar fi nicio problemă în a-ți atinge fața cu mâinile dacă acestea ar fi mereu curate. Problema e că după ce atingem diferite suprafețe (tastatura, mânerul, pixul, telefonul și lista poate continua), punem mâna și pe pielea fină de pe față. Dacă avem probleme cu pielea, nu facem decât să le agravăm, „transportând” tot felul de bacterii, virusuri și murdărie. Așa că dacă vrei o piele sănătoasă, abține-te de la a-ți atinge fața. Desigur, nu toate atingerile sunt neprielnice; cu mâinile perfect curate, un masaj facial ajută la stimularea circulației sanguine, esențiale pentru un ten cu aspect sănătos.
Tu cum ai grijă de pielea ta?