Podoaba capilară merită o îngrijire adecvată, dar nevoile părului sunt numeroase și specifice. Mai jos, îți oferim câteva sfaturi practice, adresate fiecărui tip de păr, pentru o îngrijire eficientă și rezultate pe măsură.

Părul fin poate avea nevoie de un șampon cu silicon

Deși noul val de produse de îngrijire a părului propun o curățare fără ingrediente precum dimethicone sau cyclomethicone, derivații cei mai comuni ai siliconului, care sunt utilizați în industria cosmetică, aceștia pot fi benefici pentru părul fin și subțire. În timp ce produsele de hidratare intensă, precum untul de shea, glicerina sau proteinele de mătase pot încărca părul subțire, siliconul îmbracă firul de păr într-o peliculă fină, protectoare, care îi va susține elasticitatea și va remedia, în timp, aspectul de păr tern și lipsit de viață 

Aspectul de păr tern poate fi remediat printr-o dietă bogată în pește și oleaginoase

Alimentele bogate în acizi grași omega-3, precum somonul, codul, sardinele și tonul, alături de oleaginoase, cum ar fi nucile, alunele de pădure și migdalele, susțin sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. Un păr frumos pornește de la un scalp sănătos, iar aceste alimente sunt bogate în substanțe nutritive, care hrănesc părul de la rădăcină și mențin pielea scalpului sănătoasă. 

Pentru un păr strălucitor, alege să te clătești cu apă călduță

Apa fierbinte înlătură, în mod agresiv, uleiurile naturale ale părului, care au rol de protecție și de menținere a nivelului de hidratare. Așadar, recomandarea specialiștilor este să optezi pentru o curățare blândă a părului, care presupune un șampon fără surfactanți duri și o clătire cu apă călduță. De asemenea, este indicat să îți masezi întreaga suprafață a scalpului pe durata șamponării, pentru a stimula foliculii și a înlesni regenerarea părului. 

Evită despicarea vârfurilor prin produse pe bază de proteină

Dacă obisnuiești să folosești produse de stilizare a părului pe bază de căldură, precum placă sau ondulator de păr, este posibil să te confrunți cu problema firelor despicate. Există, din fericire, o varietate de produse de îngrijire a părului special concepute pentru prevenirea despicării firelor de păr, iar cel mai bun ingredient în acest sens este proteina de ovăz. Prin utilizarea frecventă a unei măști sau al unui balsam cu proteină, îți poți menține aspectul sănătos al părului pe termen îndelungat.

Oferă-i părului volum printr-o îngrijire și uscare potrivită

Lipsa volumului este o problemă frecventă, dar care se poate remedia printr-o îngrijire adecvată și, mai ales, o uscare corectă a părului. Atunci când îți aplici masca sau balsamul de păr, evită rădăcinile, pentru a menține un volum susținut de la scalp. În momentul uscării părului, este recomandat să îți apleci capul, pentru a da volum rădăcinilor. După ce părul este complet uscat, aplică un produs lejer de stilizare, pentru a menține volumul creat pe parcursul întregii zile. 

Evită uleiurile în tratamentul mătreții

Mătreața nu are legătură cu uscăciunea scalpului, în ciuda faptului că presupune o descuamare a pielii, ci este o afecțiune care necesită tratament specific. Prin aplicarea de uleiuri la baza firului de păr nu vei putea remedia mătreața, așadar este recomandat să le eviți și să te orientezi, în schimb, după un șampon special conceput pentru combaterea mătreții.

Evită uscătoarele de păr foarte puternice, pentru a-ți menține părul sănătos

Deși uscătoarele de păr puternice sunt preferate pentru că oferă o uscare rapidă, cercetările arată că timpul de uscare este, mai mult sau mai puțin, același cu un uscător mai puțin puternic. În plus, uscătoarele puternice se folosesc de o temperatură mai ridicată de aer, care poate deteriora, în timp, calitatea părului. 

Evită pieptănatul des, pentru mai puține fire căzute

Pieptănatul excesiv al părului poate avea efecte adverse, prin ruperea firelor sănătoase, ceea ce va duce la mai multe fire căzute. Este normal să pierdem între 50 și 100 de fire de păr pe zi, și este bine să ne pieptănăm, pentru a le putea elimina. Cu toate acestea, pieptănatul trebuie să implice o acțiune blândă, cu ajutorul unei perii moi, pe părul uscat, nicidecum ud, iar acțiunea trebuie repetată de maxim 2 ori pe zi. 

Cozile strânse puternic pot deteriora părul

Cozile sunt foarte practice și ușor de întreținut, mai ales în zilele dintre spălări. Cu toate acestea, purtatul părului într-o coadă foarte strânsă poate slăbi rădăcinile părului, ceea ce va duce, în timp, la pierderea mai multor fire de păr decât normal. Așadar, dacă optezi pentru părul prins mai des, alege să ți-l prinzi într-un coc relaxat sau o coadă pe spate, în așa fel încât să nu aplici tensiune în plus pe rădăcini. 

Șampoanele scumpe nu sunt, mereu, cele mai bune

Conform ultimelor cercetări, șampoanele scumpe nu diferă, cu mult, de șampoanele mai accesibile de pe piață. Prin urmare, șamponul ar trebui să fie cel mai puțin costisitor element din rutina de îngrijire a părului. Optează, în schimb, pentru măști și tratamente de calitate, care oferă mult mai mult părului față de un șampon, al cărui singur scop este curățarea. 

Acoperă cu blândețe firele albe de păr

Încărunțirea este un fenomen cât se poate de normal, problema apare atunci când încerci să acoperi firele albe. Odată cu pierderea pigmentului, firul de păr devine mai fragil și mai predispus la rupere, așadar este recomandat să folosești o vopsea cât mai puțin invazivă pentru a acoperi firele albe. În felul acesta, îți menții sănătatea părului, fără a-l agresa. O variantă recomandată de acoperire a firelor albe este vopseaua pe bază de henna. 

Protejează-ți buclele iarna, la fel cum o faci vara

Pentru persoanele cu păr creț, iarna este perioada de relaxare, în care nu folosesc la fel de multe produse de hidratare ca pe timpul verii, când părul tinde să se usuce mai tare. Cu toate acestea, părul creț are nevoie de hidratare permanentă, chiar și atunci când arată foarte bine, deoarece, în timp, semnele deshidratării se vor vedea mai intens. Așadar, dacă ai părul creț, menține-ți același ritual de îngrijire al părului pe parcursul întregului an, pentru a nu avea neplăceri. Vei observa că, în acest ritm, părul tău se va usca mai puțin pe durata verii. 

Părul creț și peria de păr nu sunt prieteni

Și părul creț are nevoie să fie pieptănat, însă nu cu peria. Aceasta poate face mai mult rău decât bine buclelor, prin desprinderea lor și pierderea formei naturale. Optează, în schimb, pentru un pieptene cu dinți mari și rari, cu ajutorul căruia să-ți piepteni părul atunci când aplici o mască puternic hidratantă. În felul acesta vei evita ruperea firelor de păr, iar buclele vor rămâne bine definite și elastice. 

Evită schimbările drastice de culoare

Oricât de mult ți-ar plăcea schimbările, evită-le în ceea ce privește culoarea părului tău. O schimbare drastică de culoare, cum ar fi cea de la blond, la brunet, implică foarte mulți pași care pot afecta părul pe termen lung. Medicii dermatologi recomandă ca schimbarea culorii părului să fie la maxim 3 tonuri distanță de culoarea naturală. În acest fel, te poți bucura de un păr sănătos pe termen lung.

Optează, din când în când, pentru uscarea naturală a părului

Deși practice și rapide, uscătoarele de păr pot deteriora părul, dacă sunt folosite la cele mai înalte trepte, în mod constant. Perioada verii este ideală pentru a-ți lăsa părul să se usuce de la sine. În felul acesta, îi oferi o pauză de la stresul termic la care este supus de fiecare dată când îl usuci cu foehn. 

Protejează-ți părul de razele soarelui

La fel ca pielea, și părul are de suferit în urma expunerii la razele intense ale soarelui – se usucă, se decolorează și i se depreciază structura. Așadar, este recomandat ca pe timpul anotimpului însorit, în special în vacanțe, să îți protejezi părul cu ajutorul unei pălării sau al unei eșarfe. Vei observa o îmbunătățire semnificativă la nivelul podoabei capilare, la sfârșit de sezon. 

Clătește-ți părul înainte de a înota în bazin

Poți evita efectele negative ale cloraminei din apa din bazinele de înot prin clătirea părului cu apă sau prin utilizarea unei căști de înot. Prin clătire, părul devine saturat de apă, deci nu va mai absorbi la fel de multă cloramină. De asemenea, este recomandat să folosești un șampon cu pH neutru la spălarea părului după sesiunea de înot. 

Ia o pauză de la produsele de stilizare

Produsele de tip ceară, spumă și pomadă conțin numeroase ingrediente ocluzive, care, în timp, pot deteriora părul, ceea ce se va remarca prin faptul că nu se va mai așeza la fel, deși folosești aceleași produse. Este indicat să îți lași părul liber, fără produse suplimentare, câteva zile sau, chiar, săptămâni, pentru ca firul de păr să se poată regenera în voie. 

Fii mereu atentă la schimbările părului 

Schimbările subite în textura și aspectul părului, precum și în numărul de fire căzute, pot indica probleme mai serioase, precum anumite afecțiuni. Așadar, nu ignora semnele pe care părul ți le dă, iar dacă acestea persistă, consultă medicul de familie pentru o trimitere către un medic specialist, sau apelează la un dermatolog.