mamaplus

Există cel puțin 8 cauze ale lipsei orgasmului la femei

0
//
10.07.2020

Deși este un subiect tabu și nu influențează cumva fertilitatea, orgasmul feminin are totuși o importanță deosebită în viața de cuplu. Totuși, există numeroase mituri legate de orgasm, iar în continuare vom afla cât de adevărate sau false sunt acestea.

Un studiu medical din 2016 argumentează că orgasmul feminin nu are aparent un scop evolutiv pentru organism, însă poate fi o relicvă a momentului în care hormonii asociați cu orgasmul erau necesari pentru procesul de ovulație feminin. Însă, orgasmul oferă plăcere femeii, ceea ce o determină să își caute un partener sexual. Respectiv, în acest mod este susținut mecanismul evolutiv de a da naștere unei vieți noi.

În timp ce multe resurse din mediul online menționează că orgasmul contribuie la sănătatea pielii, părului și a stării de bine în general, există puține studii științifice care ar demonstra aceste afirmații. În schimb, orgasmul oferă plăcerea, care îmbunătățește dispoziția, reduce stresul, îmbunătățește imunitatea și construiește relații mai sănătoase.

Din ce cauză unele femei nu simt orgasmul?

O analiză complexă din 2018 a 135 de studii a identificat un șir de factori cauzali ai disfuncțiilor sexuale:

  • Probleme în cuplu;
  • Probleme mentale;
  • Stres;
  • Stare fizică proastă;
  • Probleme genito-urinare, precum durerile pelviene;
  • Avort cu antecedente;
  • Mutilare genitală cu antecedente și abuzul sexual;
  • Stigmatizarea plăcerii și transformarea acesteia într-o rușine.

Mituri legate de orgasmul feminin

Femeile care nu au orgasm, au probleme psihologice

Este adevărat că traumele psihologice, problemele de cuplu și cele mentale pot contribui la un orgasm mai dificil pentru femei. Sunt însă și femei sănătoase, active sexual, care de asemenea, pot avea unele dificultăți din acest punct de vedere.

Printre cauzele lipsei de orgasm se pot număra lubrifierea insuficientă în urma utilizării contraceptivelor, în timpul sarcinii sau menopauzei. De asemenea, unele femei pot experimenta vulvodinia – durere în jurul vulvei sau a vaginului. Rezolvarea acestor probleme poate rezolva problema lipsei de orgasm.

Orgasmul apărut în urma penetrării este cel mai sănătos

Femeile sunt încurajate (de multe ori de bărbați) să ajungă la orgasm în urma penetrării. Cu toate acestea, femeile pot avea orgasm și în urma stimulării clitorisului. Sigmund Freud a afirmat că orgasmul vaginal este cel mai matur și complex tip. Cu toate acestea, niciun studiu științific nu a susținut această afirmație.

Femeile nu pot avea orgasm vaginal

În timp ce orgasmul vaginal poate fi atins mai greu decât cel clitorial, unele femei îl pot avea, cu sau fără o stimulare suplimentară.

O femeie poate avea orgasm în urma stimulării clitorisului, vaginului sau a sfârcurilor. Însă, nu toate pot avea orgasm în urma aceluiași tip de stimulare.

Partenerul îți poate spune dacă ai sau nu orgasm

Niciun bărbat nu poate afirma acest fapt până nu întreabă femeia. Unele emit sunete în timpul acestuia, altele nu. Transpirația, valurile de căldură pot, de asemenea, lipsi sau pot fi prezente.

Pentru a afla dacă o femeie a avut orgasm, aceasta trebuie întrebată. Dacă răspunsul este negativ, nu este cazul învinuirii și a presiunii adiționale – acestea pot agrava situația, determinând-o să fie mai anxioasă și să nu ajungă la orgasm. În schimb, e cazul unei discuții deschise, în care poate fi întrebată dacă o altă abordare pentru sex i-ar fi utilă.