mamaplus

De ce nu este bine să folosești folie de aluminiu când gătești la cuptor

0
//
19.12.2019

Deși până nu demult nu ne-am întrebat dacă este sau nu periculos să folosim folie de aluminiu la gătit, acum știm că aceasta este o întrebare întemeiată. De asemenea, ne întrebăm pe care parte să depozităm alimentele: pe partea mată sau pe cea lucioasă?

Aluminiul (alături de alte elemente) este un material pe care îl găsim peste tot în bucătărie: tacâmuri, oale, tigăi și alte ustensile. Utilizarea acestor ustensile nu dăunează sănătății. Cu toate acestea, ambalarea alimentelor în folie de aluminiu pentru a le menține calde și păstrarea foliei aproape de foc sau la temperaturi ridicate (cum ar fi în cuptor) pot fi periculoase. Acest lucru este valabil în special în cazul alimentelor acide sau picante.

Ce se întâmplă în corpul uman atunci când ingerăm aluminiu?

Odată ce aluminiul intră în organism, poate fi eliminat doar treptat și în cantități mici. Cu alte cuvinte, ingerarea unei cantități foarte mici de aluminiu nu cauzează probleme. Această cantitate este în jur de 40 mg per kilogram zilnic.

Putem vorbi și de faptul că o cantitate semnificativă de aluminiu în organism contribuie la dezvoltarea anumitor boli:  

  • Există un risc mai mare de a suferi de boala Alzheimer.
  • Este extrem de nociv pentru pacienții cu afecțiuni renale.
  • Poate agrava starea pacienților cu afecțiuni osoase.
  • Reduce rata de creștere a celulelor creierului uman.
  • Evită să utilizezi folie de aluminiu la gătit

Un factor important în scăderea cantității de aluminiu ingerate este de a evita frecarea suprafeței oalelor atunci când speli vasele. Oala din aluminiu tinde să formeze un strat inert care împiedică aluminiul să pătrundă în alimente.

Problema apare atunci când gătim alimentele în cuptor folosind folie de aluminiu pentru a acoperi tava. În acest caz, aluminiul își pierde capacitatea de a forma acel strat. Astfel, fiind expus la temperaturi ridicate, aluminiul pătrunde în alimente în cantități periculoase pentru organism.  

În concluzie, utilizarea foliei de aluminiu în bucătărie pentru depozitarea alimentelor nu este ceva periculos. Cu toate acestea, nu este recomandat să o folosești pentru a găti în cuptor din cauza reacțiilor pe care le declanșează la temperaturi ridicate.

O alternativă bună ar fi hârtia de copt care este eficientă și prietenoasă cu mediul înconjurător.