mamaplus

De ce este la modă să fii o mamă leneșă sau ideală? O bloggeriță de la noi dă cărțile pe față

-
//
20.07.2021

Se pare că în ultima vreme au apărut două extreme clare în ceea ce privește maternitatea. În prima tabără sunt mamele perfecte care se află mereu într-o cursă pentru întâietate, purtând cu mândrie deasupra capului fiecare ”trofeu” obținut: ”copilul meu a mers mai devreme”, ”al meu stă pe oliță de la 6 luni”, iar ”noi n-am avut probleme cu nimic, niciodată”. De partea cealaltă a baricadei sunt mamele cărora nu prea le pasă de nimic și lasă lucrurile să se întâmple de la sine chiar și în cele mai periculoase situații. Acest subiect delicat a fost analizat și relatat într-o manieră cât se poate de sinceră pe rețelele sociale de către bloggerița și mama a doi copii din Chișinău, Eugenia Caloeva. 

Tânăra mămică spune că a observat o tendință nu prea sănătoasă printre mamele pe care le vede zilnic prin oraș, în magazine sau pe terenul de joacă. În ziua de azi nu se pune întrebarea ”cum să-mi educ mai bine copilul”, deoarece în unele cazuri goana după perfecționism eclipsează orice principii și valori pe care ar trebui să se bazeze, de fapt, maternitatea.

”Am observat această goană a mamelor perfecte care luptă mereu pentru întâietate. Cine a dormit mai puține nopți? Cine a învățat copilul să stea pe oliță sau să facă primii pași mai devreme? Este o luptă grea și dură, pentru că nu este mereu bazată pe sinceritate. Aici sunt implicate minciuna, supărările, șantajul sau chiar nemulțumirile mai vechi.

Sunt chiar și un soi de mame-kamikaze, care se întrec în cursa pentru cea mai lungă perioadă de alăptare sau cezariana la cerere. Este o dispută fără sfârșit, care nu merită toți neuronii pierduți în zadar. Personal, sunt de părere că metoda nașterii o alege medicul, iar perioada de alăptare la sân ține strict de legile naturii și de starea mea de sănătate.”, mărturisește Eugenia.


Să trecem și la mamele ”leneșe” cărora nu le pasă de nimic...

”Mi-e greu să înțeleg modul lor de gândire. De ce să îți asumi un risc nejustificat, dacă știi că poate duce la anumite probleme? Cât de ok este să cari după tine copilul în ospeție dacă știi că este bolnav sau să spui că clasele primare sunt doar o etapă ”de trecere” și ”las' că reușește el să învețe”?

Totuși, noi suntem părinți și oameni maturi, avem o anumită experiență de viață și am putea să pricepem logic că unele petreceri pot fi amânate, iar uneori chiar este nevoie să mergi la medic ca să te asiguri că cel mic nu are ceva grav. Uneori capriciile și lenea ar trebui lăsate la o parte pentru bunăstarea ta și a copilului tău.”, mai spune tânăra mămică.

Eugenia a mai adăugat că, echilibrul ar fi soluția pentru orice situație din viața unei mame.