Cum ar trebui amenajată camera pentru nou-născuți și ce condiții confortabile și utile trebuie-i să creați?
Mă numesc Olga Andronachi. Eu sunt o soție fericită și o tînără mamă a unui minunat copil de un an și nouă luni, care se numește Victor! Copilul meu mi-a transformat conștiința, atitudinea mea față de viață. Copiii sunt cea mai mare fericire în viețile noastre.
Sunt foarte încîntată că mi s-a oferit ocazia să împărtășesc cu dvs experiența mea de mamă. Vreau să concretizez că tot ce voi scrie mai jos sunt informații din cărți, reviste și desigur, experiența proprie. Din start aș vrea să accentuez că toți copiii sunt diferiți și foarte individuali dar oricum aș fi foarte bucuroasă dacă v-aș putea ajuta.
Primul lucru despre care aș vrea să vorbesc: în ce condiții ar trebui să trăiască copilul. În mod ideal, eu optez ca copilul să posede propria sa cameră, patul lui iar acest lucru trebuie să fie încă din primele zile de viață. Dacă vorbim despre alegerea patului, atunci eu prefer lemnul. Dacă este posibil să se ajusteze înălțimea și pereții laterali, aceasta este foarte bine. Desigur, fiecare mamă vrea să-și petreacă tot timpul cu copilul și în cele mai multe cazuri, fac greseala cea mai mare- iau copilul să doarmă împreună, ceea ce îl face să creadă că acesta şi este locul lui. Inițial, această problemă nu este atît de evidentă, dar mai tîrziu se va constata că copilul nu vrea să doarmă singur . El s-a familiarizat cu mirosul mamei, cu senzațiile tactile. Deaceea vă recomand, după posibilitate, să amenajaţi camera pentru copil, însă dacă aceasta nu e posibil, atunci pregătiţi locul – propriul său pătuţ. La fel trebuie să aveţi o masă pentru faşă. O puteți cumpăra, o puteți face la comandă, care să funcționeze şi ca dulap pentru haine, scutece. Sigur copilul poate fi schimbat de haine și pe pat și pe masă, dar în cazul în care aveţi posibilitate este mai bine să cumpăraţi, deoarece încă din primele zile oboseala şi durerile de spate le veţi simţi. Când vă imaginați camera copiilor dumneavoastră, desigur vreiţi să o umpleţi cu jucării moi, rame, cărți. E mai bine să așteptaţi cu aceasta, la urma urmei acestea nu sunt altceva decît un colector de praf ce dăunează copilului, ar trebui să vă abțineţi şi de la covoare, pături, adică de la tot ce poate aduna praful. Camera copilului, trebuie să fie steril de curată, trebuie zilnic sau peste o zi să faceţi curățenie umedă.
Este important ca în odaia copilului să fie mult aer proaspăt. E necesar, de mai multe ori să aerisiţi odaia copilului, astfel copilul va avea un somn mai liniştit și va dormi mai mult. Puteţi s-o aerisiţi în timp ce mergeţi la plimbare sau în timpul hrănii, cînd vă aflaţi în alt dormitor. Acest lucru este important mai ales pentru acei copii care se nasc în timpul sezonului de încălzire. Aerul e uscat în apartament și nu e bun pentru copil. Ar putea apărea probleme cu sănătatea, formarea crustelor în nas, uscarea mucoaselor și tractului respirator, de exemplu, la copil pot începe tuse şi nişte sforăieli pe nas. Pentru a evita acest lucru, v-aş sfătui să utilizați un umidificator, dar dacă nu aveţi posibilitate, puteți folosi un vas cu apă.
Deasemeni trebuie să ştiţi că temperatura optimă din camera copilului este 18C - 21C. A nu se confunda şi amesteca conceptele, cum ar fi " copilului îi e rece" și "temperatura aerului e rece", cu care respiră copilul tau. Cu cît e mai mare, cu atât e mai rău. Metabolismul nou-născutului se schimbă foarte rapid, în timpul acestui proces se produce o cantitate mare de căldură. Și această căldură a corpului trebuie să fie eliminată. Există două moduri de a face acest lucru - prin plămîni şi prin piele. Aerul inhalat de copil, înainte de a ajunge în plămâni, trebuie să se încălzească până la temperatura corpului, care e de 36,6. Pierderea de căldură în timpul inhalării de aer este de 19C ori mai mare decât la 23 C. Dar căldura trebuie pierdută. Prin urmare, pierderile au loc prin piele, prin transpiraţie. Împreună cu transpiraţia iese din organizm apa şi sărurile, care pentru copilul par nesemnificative. Chiar și cu o mică lipsă de lichid în organism este perturbată funcționarea tuturor organelor. Mai târziu, s-ar putea depista la nou-născut erupții cutanate, în locurile în care se acumulează transpiraţia, copilul poate avea probleme cu burta, în guriţă pot apărea bubiţe şi mai pot apărea în nas cruste uscate.
Grija pentru un copil nu e o sarcină simplă, dar recompensa este un copil sănătos, fericit, care nu este deranjat de nimic.