Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - Alăptarea la sân: pro și contra

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - Alăptarea la sân: pro și contra

-
//
24.03.2014

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - Alăptarea la sân: pro și contra

Irina Polenciuc: Alăptarea la sân - pro și contra

Cineva poate spune dintr-o dată: „Nici un contra! Numai pro! Este lapte matern! Este foarte util! Nimic mai bun nu poate fi pentru copilul meu!" Laptele matern a fost întotdeauna şi va rămâne cea mai bună hrană pentru copil. Beneficiul său principal este că acesta conține anticorpi care ajuta la formarea imunităţii copilului, protejîndu-l astfel de boli, ceea ce este deosebit de important mai ales în prima jumătate a anului de viaţă, până când organismul copilului nu-i va produce. Dar există cazuri cînd chiar şi în cazul în care copilul se alăptează la sîn, totuşi de multe ori ei sunt bolnăvicioşi. De cele mai multe ori, mamele se plâng că copii au probleme de burtă. Chiar dacă aţi respecta un regim alimentar echilibrat, atât de perfect, totuşi nu pot fi evitate problemele. Acest lucru se datorează în primul rând de alimentaţia noastă astăzi. Produsele lactate - ele au totul în afară de lapte, fructele și legumele - de la ele în perioada de nesezon ne-am putea îmbolnăvi şi noi, ce să vorbim despre copii, carnea, produsele din pește - congelate și decongelate nu se știe de cîte ori și prin cîte mîni au fost trecute de asemenea nu este clar, în general, lista " alimentației sănătoase", a unei mame care alăptează este foarte lungă. Din păcate, aceasta este problema lumii moderne.

Deseori mamele suferă de o cantitate mică de lapte. Nu dorm noaptea! Copilul în mod constant plânge! E flămînd! Mamă e nervoasă! Tatăl pentru a evita situaţiile de stres vine mai tîrziu acasă, începe să se reţină la locul de muncă. Și toate pentru că bunica a spus, că prietenele au confirmat faptul că laptele matern este cel mai bun iar laptele artificial - este o doar chimie! Dragi mame, nimeni din pediatrii calificaţi nu v-ar permite să evitaţi o astfel de situație. Dacă nu există destul lapte sau aveţi puţin, atunci e nevoie de amestecul de lapte pentru a alimenta copilul. Copilul trebuie să fie sătul! Despre ce fel de beneficii aduse sănătăţii putem vorbi că aduce laptele matern, în cazul în care copilul este flămînd? El va plânge mereu și va țipa, cu siguranță şi nu va dormi. În ceea ce priveşte amestecul de lapte nu trebuie să vă fie frică. Nu este „chimie”, cum spun mamele noastre. Fiecare amestec este cercetat de cîteva sute de oameni de știință, ca el să satisfacă toate necesităţile copilului, apoi îl aprobă autoritățile de sănătate și numai apoi amestecul se dă copilului.

Fiul meu de la naștere până la trei luni a fost la alimentare mixtă (la piept şi amestec de lapte), de la patru luni a trecut complet la cea artificială. El este la fel ca toți semenii lui, ba chiar e măşcat şi înalt. Da, de multe ori e bolnav, dar nu mai mult decît acei copii care pînă la doi ani au fost alăptaţi la sîn. Fiica mea de la o lună în întregime a trecut la alimentaţie artificială. Ea are acum șapte luni și nu am avut probleme cu ea pînă acum. Fata e absolut sănătoasă! Pot să spun, că pentru mine personal, hrana cu amestec de lapte are unele avantaje. Nici nu este un atașament permanent de copil, poţi să pleci undeva, fără ca să alergi, dîndu-ţi sufletul că, copilul a vrut să mănînce înainte de timp. Eu nu pledez pentru hrănirea artificială! În nici un caz! Este alegerea fiecărei familii! Dar eu nu înțeleg mamele care până la doi ani, iar uneori şi  mai mult alăptează. De obicei, medicii recomandă la șase luni întroducerea alimentaţiei suplimentare, deoarece copilulului nu-i sunt suficiente vitamine, grăsimi, proteine etc., care se găsesc în laptele matern  iar la un an încetaţi să mai alăptaţi copilul, deoarece laptele matern  la acel timp este dificil de a fi numit lapte. Dar cel mai important este că copilul nu va mai vrea să primească pieptul ca produs alimentar, acesta va fi pentru el, doar o "distracție ". Și iată de aici încep problemele! Cineva încearcă prin toate mijloacele să-l dezobişnuiască pe copil de piept, altcineva nici nu se gîndeşte la asta. Cei care nu-l pot dezobişnui sunt în căutare de scuze:" Voi începe de luni! Să se mai răsfaţe un pic, în curând nu va mai fi." Iar cei care nu acordă atenție - ajung la absurd! Nu demult am fost la clinică cu fiul meu. Aşteptam rîndul la uşa medicului. În fața noastră erau două mame, care discutau, însă copiii lor alergau pe coridor. Apoi, la una dintre mame a alergat fiul ei, care avea un pic mai puţin de doi ani. El i-a descheiat bluza la piept, a supt un pic și a fugit mai departe, mama însă ca și cum nimic nu s-a întâmplat, a continuat conversația. În opinia mea, aceasta este o situație anormală!

Blogul tinerii mămici - Irina Polenciuc - Alăptarea la sân: pro și contra

Există cazuri când copilul nu tolerează lactoza, pentru aceasta specialiştii au creeat o nouă formulă. Dar mamele încă mai cred în ciuda recomandărilor medicului, că laptele de la sîn e mai mai bun decât amestecul! În acest caz, mamele doar dăunează, pentru că nu contează cum se alimentează mama, laptele va conține lactoză şi aceasta presupune o problemă foarte mare în copil.

Există astfel de copii, cum ar fi şi fiul meu. De îndată ce termina de băut laptele, vomita. Pentru a rezolva astfel de probleme a fost inventat amestecul de lapte antireflux. Este mult mai dens în compoziție și se reținute mai bine în stomac.

Pot să spun că, ideea despre faptul că hrana artificială este mult mai ușoară decât laptele natural, este foarte greșită. Trebuie să găsim amestecul potrivit, tetina pentru sticlă şi sticla. Dispozitive de acestea sunt acum foarte multe, dar aceasta nu înseamnă că copilului dumneavoastră i se va potrivi fiecare dintre ele. Cu fiica mea am încercat șapte amestecuri pentru sugari, pînă cînd am găsit ceea ce i-a plăcut, cu fiul însă doar două.

Deci, pentru a răspunde la întrebarea dacă sunt pentru sau împotriva alăptăriia nu pot răspunde, ba chiar cred că nimeni nu poate. Toate au argumente pro și contra, dar pot să spun cu certitudine, că totul trebuie să fie la timp: laptele matern, amestecurile pentru sugari, alimentele complementare. În toate acestea vă vor ajuta medicii pediatri ai copilului. Nici bunica care deja la 4 luni va încerca să hrănească nepotul ei cu brânză de vaci sau şi mai rău –cu miere, nici prietenele care alăptează, nimeni nu va fi în măsură să ofere recomandări mai bune decît pediatrul. Cred că ar trebui să ascultăm pe toată lumea și să facem anumite concluzii și doar unele dintre sfaturi să le aplicăm la copil, " Doar cel mai important - este copilul! Fiecare dintre ei este unic în felul său și numai mama sa știe ce este cel mai bine pentru el."