mamaplus

Medicii, suprasolicitați: Ce trebuie să facă persoanele cu alergii sezoniere

-
//
01.05.2024

Medicii alergologi sunt acum suprasolicitați. Polenul eliberat acum de o mulțime de plante și copaci în perioada înfloririi devine o adevărată problemă pentru oamenii alergici. Este importantă identificarea alergenului responsabil, afirmă specialiștii, dar puține persoane știu cum să scape de afecțiune. Administrarea medicamentelor recomandate este, deocamdată, singura soluție.

mamaplus

Medicul alergolog Tatiana Gorelco spune că de obicei, polinoza se divizează în trei categorii - de primăvară, cauzată de polenul de păpădie, de puful de plop, polenul de tei și de salcâm. Apoi polinoza estivală, cauzată de cereale și cea de toamnă, care este legată de alergia la ambrozie și pelin, transmite jurnal.md.

„Principalele semne clinice în cazul alergiei la polen sunt afectarea mucoasei nasului și conjunctivei ochilor. Adică pacienții în asemenea situații fac prurit nazal, prurit ocular. Au eliminări apoase, abundente din nas, au strănuturi. Conjunctiva ochilor este roșie cu senzație de durere, cu senzație de disconfort”, spune medicul.

Dacă cineva suferă de alergii sezoniere, este important să identifice alergenul responsabil și să evite expunerea la polenul acestor plante. Pentru a gestiona simptomele, oamenii trebuie să urmeze sfaturile medicului.

„E de dorit ca geamurile să fie înzestrate cu plase antimoschit. E de dorit ca atunci când ne întoarcem de afară să facem un duș sau cel puțin să ne spălăm pe față, pe mâini. E de dorit să ne schimbăm imediat hainele, să păstrăm în diferite dulapuri hainele de stradă și cele de casă”, mai spune Tatiana Gorelco.

Potrivit experților, un tratament care să vindece alergia la polen nu există. Conform unor studii, circa 30% din populația de pe glob raportează simptome ale alergiilor la polen.