mamaplus

Ziua Mondială a Apei: Cantitatea pe care ar trebui să o bem în fiecare zi și beneficiile mai puțin cunoscute ale apei

-
//
22.03.2023

Pe 22 martie, marcăm Ziua Mondială a Apei, ce are ca scop principal promovarea utilizării durabile a resurselor de apă dulce și încurajarea acțiunilor concrete pentru protejarea și conservarea apei. Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), tema de anul acesta este „Valorificarea apei”, ce își propune să sublinieze importanța apei și să atragă atenția asupra necesității de a proteja resursele de apă dulce. Fiecare din noi poate contribui pentru a avea o apă mai sănătoasă, fiindcă apa are numeroase beneficii pentru corpul uman:

mamaplus

1. Crește puterea creierului și oferă energie

Ai nevoie de un impuls mental? Data viitoare când simți că performanța ta mentală se diminuează, sari peste ceașca de cafea și bea puțină apă.

Unul dintre numeroasele beneficii ale apei este creșterea puterii creierului. Deoarece creierul tău este format din 73% apă, consumul de apă te ajută să gândești, să te concentrezi, să te concentrezi și să fii atent. Ca rezultat, nivelul de energie se îmbunătățește și el.

Potrivit cercetărilor, nu este nevoie de mult timp pentru a simți impactul deshidratării. „A fi deshidratat cu doar 2% afectează performanța în sarcini care necesită atenție, psihomotorie și abilități de memorie imediată, precum și evaluarea stării subiective”, scrie tv8.md.

2. Promovează gestionarea sănătoasă a greutății și pierderea în greutate

Creierul tău nu este singura parte a corpului tău care simte impactul pozitiv al hidratării. Apa ajută la îndepărtarea subproduselor de grăsime și, de asemenea, vă ajută să vă simțiți mai plini. Acest lucru nu numai că acționează ca un supresor natural al poftei de mâncare, dar vă poate îmbunătăți și metabolismul. 

Deci, este mai puțin probabil să vă îngrășați atunci când beți câteva pahare de apă înainte de masă.

3. Elimină toxinele

Probabil ați auzit expresia „transpirați”. Consumul de apă vă ajută corpul să elimine deșeurile prin transpirație și urinare. Acest lucru previne, de asemenea, pietrele la rinichi și vă protejează de infecțiile tractului urinar.

Corpul este capabil să se detoxifice în mod natural prin utilizarea plămânilor, ficatului și rinichilor săi. Dar, uneori, îi dăm mai mult decât poate suporta (adică maratoane de mâncare sau câteva băuturi prea multe în weekend).

Luați în considerare bărcile de toxine care plutesc prin corpul vostru. Apa este râul ce transportă acele toxine. Nu lăsați nivelul apei să scadă sau toxinele s-ar putea bloca.

4. Îți îmbunătățește tenul

Este de înțeles că dacă corpul tău este compus din 60% apă, deshidratarea îți va dăuna pielii. Pielea este un organ și apa este importantă pentru funcționarea organelor. 

Dacă pielea ta nu primește cantitatea suficientă de apă, lipsa de hidratare va duce la o piele uscată, strânsă și descuamată. Pielea uscată are mai puțină rezistență și este mai predispusă la riduri.

5. Menține regularitatea

A fi regulat este rezultatul unui sistem digestiv sănătos. Și apa potabilă vă ajută corpul să digere tot ceea ce mâncați. Apa ajută la descompunerea alimentelor (pentru ca organismul să poată absorbi nutrienții) și previne constipația.

6. Întărește sistemul imunitar

Vrei să știi cel mai simplu mod de a rămâne sănătos în timpul sezonului de răceală și gripă? Bea mai multă apă! Unul dintre cele mai frecvente beneficii trecute cu vederea ale apei potabile este un sistem imunitar sănătos.

Apa vă întărește sistemul imunitar în două moduri: În primul rând, transportă oxigen către celulele corpului, ceea ce face sistemele să funcționeze corect. Și în al doilea rând, elimină toxinele dăunătoare din organism.

De asemenea, s-a demonstrat că apa reduce riscul de cancer de vezică urinară prin eliminarea rapidă a toxinelor din vezica urinară.

7. Previne durerile de cap

Unul dintre cele mai comune simptome ale deshidratării este durerea de cap. Apa este importantă pentru funcționarea creierului. Pe lângă creșterea puterii creierului, apa potabilă ajută și la prevenirea și ameliorarea durerilor de cap cauzate adesea de deshidratare.

8. Ajută la reglarea temperaturii corpului

Unul dintre cele mai cunoscute beneficii ale apei este modul în care reaprovizionează sursa sistemului de răcire a corpului – transpirația.

Transpirația este sistemul natural de răcire al corpului tău. Și deoarece apa este un ingredient cheie al transpirației, corpul are nevoie de suficientă apă pentru a regla în mod corespunzător temperatura corpului prin transpirație.

9. Previne durerile de spate

Oasele vertebrelor tale sunt susținute de discuri. Iar nucleul central al fiecărui disc este format din apă. Lipsa de apă poate compromite aceste discuri, ducând la dureri de spate.

10. Îți îmbunătățește sănătatea inimii

Cercetările au arătat o legătură între boala coronariană și consumul de apă. Apa menține vâscozitatea corespunzătoare a sângelui și a plasmei și distribuția fibrinogenului.

11. Previne respirația urâtă

Respirația urât mirositoare este adesea un semn clar de deshidratare. Pe lângă alimentele pe care le consumi, deshidratarea poate provoca și respirația urât mirositoare.

Dacă bei o cantitate suficientă de apă, elimini particulele de mâncare rămase și bacteriile orale care duc la respirația urât mirositoare.

Câtă apă ar trebui să bem în fiecare zi?

Consumul recomandat de apă poate varia în funcție de vârstă, greutate, sex, nivelul de activitate și climatul în care trăiești. Dar, în general, femeile ar trebui să bea 90 de uncii (11 căni) de lichide pe zi, iar bărbații ar trebui să bea 125 de uncii (16 căni) pe zi. 

Există o modalitate destul de simplă de a-ți da seama ce cantitate exactă de apă ar trebui să bei în fiecare zi. Înmulțiți-vă greutatea cu ⅔ apoi luați în considerare nivelul de activitate. Ar trebui să adăugați 12 uncii de apă la doza zilnică pentru fiecare 30 de minute de exercițiu.

Este necesar să protejăm apa. De exemplu, putem economisi apa prin reducerea consumului și prin colectarea apei de ploaie pentru irigații. De asemenea, putem proteja sursele de apă prin reducerea poluării și prin împădurirea zonelor de coastă.

„Ziua Mondială a Apei reprezintă o oportunitate de a promova educația și conștientizarea privind importanța apei și de a încuraja acțiuni concrete pentru protejarea și conservarea resurselor de apă dulce”, subliniază Inspectoratul pentru Protecția Mediului.

Sursa: liveelemental