mamaplus

Ziua Internațională de conștientizare a autismului: În R. Moldova, peste 900 de persoane cu TSA se află la evidența medicilor

-
//
02.04.2023

În fiecare an, la 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională de conștientizare a autismului –  tulburare de dezvoltare, caracterizată prin dificultăți de comunicare și interacțiune socială, precum și comportament repetitiv. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la sfârșitul anului 2022, sub supravegherea medicilor erau 941 de persoane cu tulburări de spectru autist (TSA), dintre care 859 sunt copii.

mamaplus

Ministerul Sănătății informează că în Republica Moldova, persoanele cu TSA beneficiază de asistență în cadrul instituțiilor medicale primare, inclusiv centrele comunitare de sănătate mintală, dar și în instituțiile spitalicești. 

La nivelul asistenței medicale primare este efectuat gratuit testul de screening la copiii care au 18-24 luni, fiind astfel evaluat riscul de dezvoltare a TSA.

De asemenea, la internare în instituțiile medico-sanitare spitalicești persoanele au acces gratuit la servicii medicale și medicamente. Totodată, pentru copiii cu tulburări de spectru autist, de peste cinci ani, dar și adulți, începând cu anul 2022, este compensat integral un preparat, scrie tv8.md.

În Republica Moldova sunt prestate inclusiv servicii medico-sociale în centrele specializate de intervenție, care au scopul de a evalua copiii a căror dezvoltare este afectată și de a oferi terapii comportamentale, care să le îmbunătățească calitatea vieții și asigure incluziunea educațională și socială, menționează Ministerul Sănătății. Serviciile acordate sunt finanțate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.

La nivel mondial, unul din 100 de copii are autism, conform Organizației Mondiale a Sănătății.