Zeci de copii s-au ales cu fracturi ale membrelor şi traume cranio-cerebrale, în ultimele zile

Zeci de copii s-au ales cu fracturi ale membrelor şi traume cranio-cerebrale, în ultimele zile

-
//
30.01.2018

S-au distrat pe cinste la săniuș, iar acum sunt internaţi în spital. Zeci de copii s-au ales cu fracturi ale membrelor şi traume cranio-cerebrale, în ultimele zile, iar medicii de la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii "Valentin Ignatenco" au avut mult de lucru.

Zeci de copii s-au ales cu fracturi ale membrelor şi traume cranio-cerebrale, în ultimele zile

"- Eram trei prieteni şi am făcut trenuţul din săniuţe şi ne-am dat la o vale foarte mare. După aceea mi-am rupt piciorul. - O să mai ieşi la săniuş? - Da, doar când o să mă fac bine", a spus pacientul, Alexandru Talmazan.

"Am intervenit repede l-am luat în braţe după care am chemat ambulanţa şi avem fractură dar sperăm ca în curând să ne revenim. Acum trebuie să stea la întindere trei săptămâni". a povestit mama băiatului, Olesea Talmazan.

Şi Daniel s-a ales cu o fractură de claviculă, după ce s-a dat cu schiurile în Spania.

"Am o fractură de claviculă. Eu eram pe schiuri am intrat în zăpadă şi am căzut. Am început a simţi că mă doare, mă doare şi nu mă puteam ridica", a menţionat pacientul, Daniel Viteazu.

Această fată a ajuns la spital după ce a schiat pe pârtiile din Bukovel, Ucraina. 

"Am mers la vale cu viteză foarte mare şi după cotitură era foarte multă gheaţă şi m-am speriat şi am căzut şi mi-am pierdut echilibrul. Eram pe schiuri şi de abia mă învăţam".

Cu mâinile în ghips şi cu traumatisme cerebrale sunt şi alţi copii. 

"M-am dat cu sania şi am grut să o opresc dar am căzut în gard. Capul m-a durut tare, da înainte de a mă da cu sania am căzut pe gheaţă şi tot m-am pălit cu capul".

"Eu m-am lunecat pe gheaţă şi mi-am frânt mâna. M-am dus la şcoală şi o lecţie am răbdat şi după asta m-am dus la spital".

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal pentru Copii "Valentin Ignatenco"spun că în această perioadă a crescut numărul copiilor traumaţi cu aproape 30 la sută. 

"De când a căzut omătul s-a format gheţuş şi la noi în secţie s-a mărit numărul de pacienţi considerabil. Vârsta de la cinci ani 14 ani, cea mai activă vârstă a copiilor. Mai mult suferă copiii mai mult cu picioarele, gambe şi traume cranio-cerebrale", a menţionat şeful secţiei neurochirurgie traume asociate "V.Ignatenco", Grigore Rusanovschi.

Peripeţiile şi veselia însă nu se termină, chiar dacă se mai întâmplă şi mici accidente. 

"Eu păţesc cam în fiecare an mai cad, mai luxez piciorul, dar nu mă împiedică ca să mai dau încă odată cu sania. Asta nu e o problemă principalul să vrei şi să simţi atmosfera asta de sărbătoare şi de iarnă".

Doar în Capitală, săptămâna trecută, peste 600 de persoane s-au ales cu fracturi după ce au căzut pe gheaţă sau la săniuş.

Sarsa: canal3.md